698fec19949ed576791b786416d89e20

1). Мінфін: За оперативними даними Державної казначейської служби України, у жовтні 2022 року до загального фонду держбюджету надійшло 72,8 млрд гривень.

За січень-жовтень 2022 року:

- касові видатки держбюджету становили 1978,6 млрд грн, у т.ч. загального фонду – 1817,4 млрд грн, або 86,4% від розпису звітного періоду (у жовтні ц.р. касові видатки держбюджету склали 231,7 млрд грн, у т.ч. загального фонду –222,5 млрд грн);

- державний бюджет виконано з дефіцитом у сумі 638,7 млрд грн, у т.ч. загальний фонд – у сумі 643,4 млрд грн, проти запланованого розписом загального фонду на січень-жовтень 2022 року дефіциту у сумі 1121,6 млрд грн (у жовтні ц.р. фактичний дефіцит держбюджету становив 143,4 млрд грн, у т.ч. загального фонду – 147,1 млрд грн);

- фактичні державні запозичення до загального фонду держбюджету склали 932,4  млрд грн або  89,7% від запланованих на цей період.

Від розміщення ОВДП на фінансування держбюджету залучено 522,9 млрд грн, у т.ч., в іноземній валюті 65,2 млрд грн (1554,4 млн дол. США та 473,0 млн євро).

При цьому, за рахунок випуску військових ОВДП залучено 477,4 млрд грн, в тому числі, шляхом придбання у власність Нацбанком України – 340,0 млрд грн.

Із зовнішніх джерел залучено 409,4  млрд гривень.

Платежі з погашення державного боргу за січень-вересень 2022 року склали 342,8 млрд грн (95,6% плану), платежі з обслуговування – 113,2 млрд грн (79,8% плану).

https://mof.gov.ua/uk/news/minfin_u_zhovtni_2022_roku_do_zagalnogo_fondu_derzhavnogo_biudzhetu_nadiishlo_728_mlrd_griven-3696

https://www.kmu.gov.ua/news/minfin-u-zhovtni-2022-roku-do-zagalnogo-fondu-derzhavnogo-byudzhetu-nadijshlo-728-mlrd-griven

https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/628401.html

2). Мінреінтеграції інформує:

-  Уряд спрямував черговий транш виплат на кеш-підтримку українців, які евакуюються з небезпечних регіонів. Станом на 2 листопада 2022 року чергові понад 5,5 млн грн було виплачено громадянам, які вирішили евакуюватися з Донецької та інших областей. Загалом українцям які евакуюються за програмою стартової кеш-підтримки вже виплачено 71 млн грн.

https://minre.gov.ua/news/uryad-spryamuvav-chergovyy-transh-vyplat-na-kesh-pidtrymku-ukrayinciv-yaki-evakuyuyutsya-z

У межах програми «Житлові приміщення для ВПО», яка фінансується Урядом Німеччини через банк KfW, Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву провів 13-й відбір ще 500 переможців, які зможуть отримати іпотечний кредит під 3 % річних.

Загалом за результатами попередніх відборів вже видано 450 іпотечних кредитів на загальну суму понад 578 млн грн.

https://www.kmu.gov.ua/news/programa-zhitlovi-primishchennya-dlya-vnutrishno-peremishchenih-osib-shche-500-peremozhciv-otrimayut-zhitlovi-krediti-na-vigidnih-umovah

3). Мінекономіки: єОселя - один із інструментів забезпечити українців житлом та дати поштовх економіці, - Юлія Свириденко.

https://www.kmu.gov.ua/news/yeoselya-ce-odin-iz-instrumentiv-zabezpechiti-ukrayinciv-zhitlom-ta-dati-poshtovh-ekonomici-yuliya-sviridenko

4). МОЗ:

- Як медику-переселенцю працевлаштуватися в інший заклад охорони здоров’я.

Нагадуємо, що МОЗ України врегулювало механізм забезпечення робочими місцями медпрацівників, які через війну втратили можливість працювати за основним місцем роботи і працюють у медзакладах інших регіонів України. 

Тимчасове залучення медиків із числа ВПО у заклади охорони здоров’я врегульовано наказом МОЗ України від 04.03.2022 р. № 414. 

Можливістю працевлаштуватися в іншому медичному закладі вже скористалися 4 229 внутрішньо переміщених медичних працівників. Серед них: 1 985 лікарів, 1 488 фахівців (медичних сестер/братів, акушерів, фельдшерів, асистентів фармацевтів), 756 технічних працівників. 

Докладніше: https://moz.gov.ua/article/news/jak-mediku-pereselencju-pracevlashtuvatisja-v-inshij-zaklad-ohoroni-zdorov%e2%80%99ja

- Україна та Японія підписали угоду про надання Уряду України гранту непроєктного типу на закупівлю критично важливого обладнання для наших лікарень. На рахунок МОЗ уже перераховано 300 мільйонів японських єн (понад 2 млн доларів США), які найближчим часом будуть спрямовані на закупівлю необхідного медичного обладнання та матеріалів. 

https://moz.gov.ua/article/news/ukraina-zakupit-medichne-obladnannja-za-koshti-urjadu-japonii-

https://www.kmu.gov.ua/news/ukrayina-zakupit-medichne-obladnannya-za-koshti-uryadu-yaponiyi

- Військові й цивільні українські пацієнти мають бути забезпечені дороговартісними імплантами безоплатно — Віктор Ляшко.

1 листопада Віктор Ляшко провів зустріч із представниками Міністерства фінансів України, Командування медичних сил ЗСУ та Національної академії медичних наук (НАМН) щодо лікування військовослужбовців та цивільних і забезпечення їх імплантами. Учасники зустрічі домовилися, що після формування в найкоротші терміни державними установами НАМН потреби в дороговартісних імплантах та витратних матеріалах до них, МОЗ на основі аналізу отриманої інформації, ініціюватиме покриття таких витрат коштом держбюджету або інших незаборонених джерел (благодійні фонди, медична гуманітарна допомога тощо).

https://moz.gov.ua/article/news/vijskovi-j-civilni-ukrainski-pacienti-majut-buti-zabezpecheni-dorogovartisnimi-implantami-bezoplatno---viktor-ljashko

5). Мінцифри: 150 млн грн допомоги спрямують на розвиток цифрової України. Влітку Мінцифри і Київстар підписали Меморандум про співпрацю у відновленні цифрової інфраструктури України. В межах меморандуму телеком-оператор передасть 300 млн грн на цифровізацію. Половина цієї суми вже надійшла на державний рахунок через платформу UNITED24.

https://www.kmu.gov.ua/news/mincifri150-mln-grn-dopomogi-spryamuyut-na-rozvitok-cifrovoyi-ukrayini

6). Мінагрополітики закликає аграріїв долучатися до наповнення «Інтерактивної мапи руйнувань агросектору України», яку презентовано 2 листопада 2022 року (https://www.agrirecovery.com.ua/). Портал створено, щоб показати реальні збитки українського агросектору, завдані російською агресією, та допомогти агровиробникам зафіксувати скоєні проти їх підприємств воєнні злочини.

Сергій Кубах, керівник напряму земельної реформи Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), зазначив, що прямі втрати аграрного сектору України внаслідок війни становлять більше ніж $6 млрд, а загальні втрати – понад $ 30 млрд.

https://www.kmu.gov.ua/news/zaklikayemo-agrariyiv-doluchatisya-do-napovnennya-interaktivnoyi-mapi-rujnuvan-agrosektoru-ukrayini-minagropolitiki

За результатами засідання КМУ 1 листопада 2022 року, зокрема:

- Уряд виділив додаткові 380 млн 985 тис. грн на гранти переробним підприємствам у рамках програми єРобота. Виділені кошти, зокрема, сприятимуть створенню нових робочих місць та розвитку у галузях переробної промисловості. https://bit.ly/3sPk8ZC.

- Уряд розширив можливості участі в програмі забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб. Право на пільговий іпотечний кредит отримали ВПО, які мають житло на території громад, розташованих у районах проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), перелік яких затверджений наказом Мінреінтеграції. Затверджено зміни до Порядку пільгового іпотечного кредитування ВПО за рахунок коштів гранту, наданих Кредитною установою для відбудови (KfW). Докладніше: https://bit.ly/3TTWkjh; https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-poryadku-pilgovogo-ipotechnogo-kredituvannya-s1227-11122 - ПКМУ від 01 листопада 2022 р. № 1227

https://www.facebook.com/KabminUA/posts/pfbid0m14j1QzCGSnvARNfyV1B6eSq7VUS4U9Ze49CNm3ZzaYLE433sip5tcY6HrjxUUDLl

Новини Парламенту:

- Проект Державного бюджету на 2023 рік буде розглянуто найближчого пленарного засідання, — Руслан Стефанчук.

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету на своєму засіданні 2 листопада 2022 року розглянув проект Закону України про Державний бюджет України на 2023 рік (реєстр. № 8000 від 31.10.2022), підготовлений Кабінетом Міністрів України до другого читання та ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді України законопроект про Державний бюджет України на 2023 рік (реєстр. № 8000 від 31.10.2022) прийняти у другому читанні і в цілому як закон з урахуванням пропозицій Комітету щодо змін до законопроекту, погоджених з Міністерством фінансів України.

У доопрацьованому законопроекті, як і раніше, не передбачено зростання розмірів мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму. Разом з тим, передбачено доручення Уряду щодо опрацювання питання про збільшення видатків для підвищення розмірів прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати на 2023 рік після припинення воєнного стану, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного бюджету та оцінювання обґрунтованості додаткової потреби у бюджетних коштах.

https://www.rada.gov.ua/news/Top-novyna/229688.html

https://www.rada.gov.ua/news/news_kom/229728.html

- «Baby Box for Ukraine» - жителі Шотландії об’єднались у допомозі для новонароджених в Україні. Бейбі-бокс з Шотландії - це додаткова благодійна допомога. Адже навіть в умовах війни родинам новонароджених в Україні видається державна допомога «Пакунок малюка» або грошова компенсація у розмірі 6300 грн (на вибір родини).

https://www.rada.gov.ua/news/news_fr/229661.html

- Держава забезпечить повноцінне та ритмічне фінансування житлових субсидій в опалювальному сезоні.

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів в порядку контролю заслухав інформацію центральних органів виконавчої влади щодо стану готовності системи виплати громадянам житлових субсидій на оплату житлово-комунальних послуг в зимовий період.

https://www.rada.gov.ua/news/news_kom/229717.html

Департамент з питань бюджету та оплати праці