275b862e5490a1be714821c181fe774c XL

1). Що відбуватиметься в економіці України у 2023-2025 роках? -

П’ять ключових пунктів, які дадуть змогу ліпше зрозуміти, що буде з економікою далі:

1. Інфляція залишатиметься керованою й поступово знижуватиметься. У 2023 році вона сповільниться до 18,7% завдяки збереженню жорстких монетарних умов, зниженню світової інфляції та слабшому споживчому попиту в умовах дефіциту електроенергії. Крім того, допоможуть надходження анонсованої міжнародної допомоги та спільні дії НБУ та уряду з активізації ринку внутрішніх боргових залучень. Це дасть змогу уникнути емісійного фінансування дефіциту бюджету та балансувати валютний ринок. У наступні роки інфляція сповільнюватиметься: до 10,4% у 2024 році та 6,7% у 2025 році.

2. У цьому році очікується незначне зростання реального ВВП – на 0,3%. Відновлення економіки наприкінці 2022 року перервалося через посилення енергетичного терору з боку росії. Економіка поступово повертатиметься до стійкого зростання: до 4,1% у 2024 році та 6,4% у 2025 році.

3. Міжнародна допомога та співпраця з МВФ дадуть змогу профінансувати значний дефіцит бюджету та підтримати міжнародні резерви на достатньому рівні. З огляду на вже анонсовані обсяги міжнародної допомоги та прогрес у перемовинах з МВФ загальний обсяг офіційного фінансування у 2023 році може перевищити 38 млрд дол. США. Очікується, що на кінець 2023 року міжнародні резерви становитимуть близько 27 млрд дол. США й надалі зростатимуть.

4. Національний банк переглянув ключове припущення прогнозу щодо безпекової ситуації з огляду на інтенсифікацію бойових дій та посилення терактів проти критичної інфраструктури. Базовий сценарій нового макропрогнозу передбачає відчутне зменшення безпекових ризиків з початку наступного року. Інтенсифікація війни та вищий, ніж передбачається, дефіцит електроенергії внаслідок терактів росії можуть суттєвіше обмежити економічну активність і посилити інфляційний тиск.

5. За прогнозом НБУ, облікова ставка зберігатиметься на рівні 25% щонайменше до кінця першого кварталу 2024 року. Нацбанк готовий за потреби застосовувати подальші заходи для уникнення емісійного фінансування дефіциту бюджету, підвищення привабливості гривневих активів, посилення стійкості валютного ринку та формування належних передумов для пом’якшення адміністративних обмежень.

Новий детальний макроекономічний прогноз буде опубліковано в Інфляційному звіті 02 лютого 2023 року.

Детальніше: https://cutt.ly/Z9nbfjz

https://bank.gov.ua/admin_uploads/article/Key_messages_on_monetary_decision_pr_2023-01.pdf?v=4 - презентація до пресбрифінгу з монетарної політики, 26 січня 2023 року

2). Мінреінтеграції інформує:

- Жителям звільнених територій виплачено понад 223,7 млн грн кеш-допомоги. Так, станом на 26 січня 2023 року включно допомогу готівкою у розмірі 1200 гривень від Товариства Червоного Хреста України отримали понад 93 тисячі громадян на ДОТ Харківської, Херсонської, Донецької та Луганської областей. Крім того, за фінансової підтримки Міжнародної організації з міграції вже виплачено кеш-допомогу в розмірі 2200 гривень більше 37 тисячам осіб, що проживають на звільнених територіях Харківщини, Херсонщини й Донеччини.

Міжнародні донори планують і надалі надавати кеш-підтримку, аби охопити якомога більшу кількість громадян, які пережили окупацію та залишаються на деокупованих територіях.

- Пріоритет на 2023 рік – інтеграція переселенців у приймаючі громади. https://minre.gov.ua/news/priorytet-na-2023-rik-integraciya-pereselenciv-u-pryymayuchi-gromady

3). Мінсоцполітики інформує: Внутрішньо переміщені особи мають можливість скористатися наступними послугами онлайн в застосунку та на порталі Дія:

отримати довідку ВПО та подати заяву на виплату грошової допомоги на проживання в застосунку Дія;

- змінити місце фактичного проживання ВПО в застосунку Дія;

- скасувати довідку ВПО в застосунку Дія.

Також, ВПО, які не володіють житловою площею на підконтрольній Україні території, можуть подати заяву на пільговий іпотечний кредит на порталі Дія.

4). Мінфін інформує:

- У Державному бюджеті України на 2023 рік передбачено 4,3 млрд грн на фінансування культури. Головними напрямами фінансування у 2023 році будуть: 2,1 млрд грн – функціонування театрів, концертних організацій, цирків; 1,5 млрд грн – функціонування музеїв, заповідників, бібліотек; 154 млн грн – реалізація проектів Українським культурним фондом; 74 млн грн – підтримка та розвиток книговидавничої справи та популяризація української літератури у світі.

Заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев зазначає, що на 2023 рік у держбюджеті закладено кошти для створення умов розвитку галузі культури, забезпечення функціонування закладів культури та виплати заробітної плати їх працівникам. Адже заклади культури у період війни мають працювати.

- 26 січня 2023 року у Міністерстві фінансів відбулося підписання Кредитної угоди між Фондом розвитку підприємництва та АТ АКБ «Львів», за умовами якої близько 120 млн грн спрямовуються на фінансування інвестицій малих та середніх підприємств (МСП) у сфері енергозабезпечення та енергоефективності. Взаємодія відбуватиметься у межах проекту «Рефінансування енергоефективних інвестицій МСП України через фінансовий сектор». Проект фінансується за підтримки Уряду Німеччини через Німецький банк розвитку KfW за сприянням Міністерства фінансів України.

5). МОЗ інформує:

- МОЗ провело стратегічну сесію з представниками ВООЗ. Обговорено плани співпраці на найближчий рік, основні напрями та проєкти. Україна продовжує працювати над реформуванням системи охорони здоров’я, реалізуючи на місцях положення прийнятих, в тому числі і в умовах війни, законодавчих актів, що необхідні для покращення роботи медичної системи. Також зусилля спрямовані на процеси, пов’язані з європейською інтеграцією, розробку та експертну оцінку нормативно-правових актів у сфері охорони здоров’я, оцінку їх відповідності нормам Європейського Союзу. Військова агресія рф призводить до значних руйнувань в медичній сфері, тому питання відновлення медичних закладів є одним з ключових в роботі з партнерами.

Стратегічна співпраця між МОЗ та Бюро ВООЗ в Україні базується на Дворічній угоді про співробітництво на 2022-2023 роки. Наразі розпочато обговорення щодо подальшої співпраці між ВООЗ та МОЗ в рамках Дворічної угоди про співробітництво на 2024-2025 роки.

- Медики-переселенці продовжують працевлаштовуватися у регіонах тимчасового проживання. Так, нині 4399 внутрішньопереміщених медиків скористались можливістю працевлаштуватися у медичному закладі іншого регіону.

Механізм забезпечення робочими місцями медпрацівників, які через війну втратили можливість працювати за основним місцем роботи і працюють у медзакладах інших регіонів України врегульоване Міністерством охорони здоров’я України. Зокрема, наказом МОЗ України від 04.03.2022 р. № 414. Облік робочого часу медпрацівника здійснюється у закладі, до якого його направлено. Ці дані спрямовуються до закладу за основним місцем роботи, після чого працівник охорони здоров’я отримує заробітну плату.

Збір та узагальнення інформації щодо кадрових потреб у закладах охорони здоров’я в регіонах України здійснюється за допомогою інформаційно-аналітичної системи MedData.

МОЗ нагадує, що знайти потрібну вакансію можна за посиланням напорталівакансій медичних працівників.

6).  Мінветеранів: Уряд Німеччини виділив 4,8 млн євро на підтримку ветеранів, членів їхніх родин та сімей полеглих Захисників, а також установ, які надають їм підтримку. http://surl.li/epcdt

7).  Державна податкова служба України інформує:

- До уваги платників єдиного внеску щодо можливості погодження довідки-розрахунку в електронній формі. Пунктом 4 Порядку прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних інструкцій на виплату заробітної плати, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 16.09.2022 №291 із змінами та доповненнями (далі – Порядок) визначено, зокрема, що довідка-розрахунок на виплату заробітної плати складається платником єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за формою згідно з додатком 1 до Порядку. https://bit.ly/3HuLDQ9; https://www.facebook.com/TaxUkraine/posts/pfbid0gvnNDefNz4bMWceyQ4PW4Q3UWFxniWGFxuXdthcXGck8F5ZHhXF3ksca1t5CoYZkl

- Чи мають право посадові особи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, розголошувати інформацію, яка зазначена декларантом у одноразовій (спеціальній) добровільній декларації без письмової згоди такого декларанта? Відповідно до п. 17 підрозділу 94 розділу ХХ Податкового кодексу України (далі – Кодекс) відомості, що містяться у відповідних одноразових (спеціальних) добровільних деклараціях та доданих до них документах, подані згідно з підрозділом 94 розділу ХХ Кодексу, є конфіденційною інформацією та не підлягають розголошенню центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, його посадовими особами без письмової згоди декларанта, крім випадків, коли це прямо передбачено законами або рішенням суду. https://bit.ly/3XZ7PY5; https://www.facebook.com/TaxUkraine/posts/pfbid02RfJkQS1eB1H5o6TwEKY3sYHGwtSi9BCGQxVDVBdA61yrzvXyoDuBgpwa3BWNtX3kl

Підсумки засідання КМУ від_27 січня 2022 року, зокрема:

- Уряд   затвердив постанову, яка розширить джерела фінансування програми єРобота, щоб створити більше переробних підприємств. У Національному банку України створено спеціальний рахунок «Фонд відновлення та трансформації економіки». Пропонується використовувати кошти з цього рахунку для надання грантів на переробку в межах програми єРобота. Детальніше: http://surl.li/epavw

- Уряд схвалив законопроект про ратифікацію Угоди між Урядом України та ОЕСР. Угода має на меті сприяти процесу створення та належного функціонування Офісу ОЕСР в Україні задля подальшої активізації плідного співробітництва між Урядом України та Організацією.

Ратифікація Угоди створить правові умови для офіційного започаткування діяльності Офісу ОЕСР у Києві, який функціонуватиме наразі тимчасово. Оскільки Україна визнана потенційним членом ОЕСР, офіс працюватиме попередньо до 2026 року задля надання підтримки нашій державі під час відновлення. Після набуття членства офіс ОЕСР діятиме в Україні на постійній основі. https://bit.ly/3Y3wUBf; http://surl.li/epcbu

Департамент з питань бюджету та оплати праці