Inflation 1280x720 2023 04 

1). Національний банк України інформує:

- У квітні споживча інфляція в річному вимірі і далі сповільнювалася – до 17,9% з 21,3% у березні. У місячному вимірі ціни зросли на 0,2%. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України.

За даними інфляційного звіту НБУ (https://cutt.ly/S6zuwjj), у 2023 році прогнозується, що інфляція сповільниться до 14,8%, а реальний ВВП зросте на 2%. У наступні роки інфляція і далі знижуватиметься, а відновлення економіки прискориться.

З початку 2023 року триває поступове відновлення ринку праці, однак цей процес поки нестійкий. Безробіття усе ще залишається високим, а фінансовий стан домогосподарств – складним.

На прогнозному горизонті зайнятість та зарплати поступово зростатимуть разом з активізацією економічної діяльності. Проте, диспропорції на ринку праці зберігатимуться, тому безробіття залишатиметься вищим за довоєнний рівень, а зростання реальних зарплат буде переважно стриманим, але нерівномірним за секторами та регіонами.

Загалом після падіння в попередньому році у 2023 році очікується відновлення зростання реальних заробітних плат на 3,7%. Їх все ще стримуватиме високоінфляційне середовище, тоді як номінальні зарплати зростатимуть щороку двознаковими темпами (у 2023 р. – на 21,9%, 2024 р. – на 19,2%, у 2025 – на 12,7%). У поточному році цьому сприятимуть подальша адаптація реального сектору до роботи в умовах високих ризиків та досить м’яка фіскальна політика. Надалі основним чинником стане збільшення попиту на робочу силу в умовах прискорення економічного зростання. Після повноцінного відкриття кордонів значній частині бізнесів доведеться конкурувати за робітників у тому числі і з закордонними роботодавцями, що стане вагомим чинником для подальшого зростання заробітних плат. У зв’язку з цим очікується зростання різниці в зарплатах для мобільної та маломобільної робочої сили.

https://bit.ly/3Bhphhf; https://www.ukrstat.gov.ua/

2). Мінекономіки: Тенденція до скорочення розриву в оплаті праці жінок та чоловіків в Україні має стати стійкою та незворотньою.

Про це заявила Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки Юлія Свириденко під час презентації Національної стратегії подолання гендерного розриву в оплаті праці в Україні на період до 2030 року, що відбулась за участі першої леді України Олени Зеленської та представників профільних міністерств та організацій.

Свириденко зазначила, що за останні сім років розрив в оплаті праці жінок та чоловіків в Україні скоротився на 7,4% і на сьогодні він складає 18,6%. Цей показник є більшим, ніж в багатьох країнах ЄС; наша мета – змінити ситуацію.

Який план має в собі стратегія:

·      подолання стереотипів і дискримінації за ознакою статі;

·      вдосконалення законодавства про рівну оплату праці;

·      створення умов для зручного поєднання сімейних та професійних обов'язків. Детальніше: https://cutt.ly/h6xsqCC

https://www.facebook.com/mineconomdev/posts/pfbid0H17JQN1x6LwQowii7u8qUKFkUKZqTE3o6PNvfoNvvmEbuBsbnvghPgGbugrPKtsYl

 https://www.president.gov.ua/news/olena-zelenska-genderna-rivnist-maye-buti-ne-lishe-v-obovyaz-82817

3). Мінреінтеграції інформує:

Жителі Харківщини можуть отримати фінансову допомогу від міжнародників. На Харківщині поновили виплати грошової допомоги для постраждалих від війни осіб. Кеш-підтримку надає громадська організація «Мартін-Клуб» у партнерстві з міжнародною організацією гуманітарної допомоги Mercy Corps за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку.

Грошова допомога виплачується впродовж трьох місяців. Її розмір складає 2200 гривень на місяць на кожного члена домогосподарства.

Подавати заявку можуть люди, які не отримували грошову допомогу від інших благодійних організацій протягом останніх двох місяців.

Як отримати допомогу – деталі за посиланням:

https://minre.gov.ua/2023/05/13/zhyteli-harkivshhyny-mozhut-otrymaty-finansovu-dopomogu-vid-mizhnarodnykiv/

4). МОН інформує:

- Оксен Лісовий представив кроки МОН, спрямовані на реалізацію Національної стратегії подолання гендерного розриву в оплаті праці. bit.ly/3VXeCBL

5). Мінфін інформує:

11 травня Україна отримала фінансування від Світового банку в розмірі 132 млн доларів США. Кредитні кошти надійшли до загального фонду держбюджету України за результатами виконання заходів, передбачених в рамках проекту програми «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство». https://www.mof.gov.ua/uk/news/ukraine_received_usd_132_million_from_the_world_bank-4001

11 травня Міністр фінансів України Сергій Марченко взяв участь у зустрічі міністрів фінансів та керівників центробанків країн G7, керівництва МВФ, Світового Банку та ОЕСР. Сесія була присвячена обговоренню ситуації в Україні, зокрема стану економіки, забезпеченню дефіциту держбюджету та відбудови країни, посиленні санкційного тиску на рф.

https://mof.gov.ua/uk/news/russian_strategies_to_evade_sanctions_are_prolonging_the_war_coordinated_action_by_the_g7_is_necessary_to_close_the_loopholes_sergii_marchenko_at_the_meeting_of_the_g7_financial_bloc-4000

12 травня Міністр фінансів України Сергій Марченко взяв онлайн-участь у міжнародному заході, присвяченому запуску Української Інвестиційної Платформи (Ukraine Investment Platform), що була організована Японським банком міжнародного співробітництва (JBIC) у Токіо, Японія.

Під час заходу відбулось підписання спільної Заяви між установами-учасницями Української Інвестиційної Платформи, яка підтверджує готовність продовжувати надавати гуманітарну допомогу, підтримувати енергетичний сектор, а також сприяти економічній та фінансовій стабільності України.

https://mof.gov.ua/uk/news/sergii_marchenko_recovery_of_ukraine_requires_cooperation_with_the_private_sector_to_attract_investments-4002

6). Мінсоцполітики інформує, що посилює підтримку спеціалістів, які надають соціальні послуги сім’ям загиблих Захисників і Захисниць України – у партнерстві з благодійною організацією «Благодійний фонд “ТАПС”» з 1 травня 2023 року організовано низку навчальних семінарів для надавачів соціальних послуг. https://www.msp.gov.ua/news/22817.html

7). Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України:

- Відбулося перше засідання Міжвідомчої робочої групи з розгляду пропозицій щодо виділення коштів Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Розглянуто 377 перших проєктів із обсягом фінансування за рахунок Фонду 17,9млрд грн, поданих органами місцевого самоврядування, а також ЦОВВ на розгляд через Галузеву систему управління відновленням інфраструктури, яка є складовою частиною цифрової екосистеми DREAM. 

Наступні засідання Міжвідомчої робочої групи транслюватимуться в онлайн-режимі і будуть доступні до публічного перегляду.

https://www.facebook.com/Ministry.for.restoration/posts/pfbid02UbJ8fKsWwGBvG2kotfKqf9jYpw6dJ4tWXrufQLohF9A2vr4nW55qjHnUEwx5GnV9l

https://www.kmu.gov.ua/news/vidbulosia-pershe-zasidannia-mizhvidomchoi-robochoi-hrupy-z-rozghliadu-propozytsii-shchodo-vydilennia-koshtiv-fondu-likvidatsii-naslidkiv-zbroinoi-ahresii

8). МОЗ: Віктор Ляшко: наша мета – відбудувати краще, ніж було.

Відбулась нарада з керівниками структурних підрозділів охорони здоровʼя прифронтових обласних військових адміністрацій.

Станом на травень 2023 року пошкоджено 1451 об’єкт медичної інфраструктури у 591 закладі охорони здоров’я. Втрати у секторі охорони здоров'я внаслідок війни вже оцінюються у 2,5 млрд доларів США. Фактичний рівень пошкоджень, ймовірно, є вищим, оскільки є неповні або відсутні звіти про активи приватного сектору, а також про пошкоджені заклади, розташовані на тимчасово окупованих територіях. 

Потреби у відновленні та розвитку протягом наступних 10 років, включаючи будівництво та реконструкцію, загалом оцінюються у 16,4 млрд доларів США. З них 3,6 млрд доларів США необхідні для відновлення системи охорони здоров'я та вирішення потреб системи охорони здоров’я в найближчій та середньостроковій перспективі.

https://moz.gov.ua/article/news/viktor-ljashko-nasha-meta-%e2%80%93-vidbuduvati-krasche-nizh-bulo-

9). Бухгалтерський сервіс Дебет-Кредит інформує:

- Коли застосовується погодинна оплата праці: нагадування від Держпраці. https://news.dtkt.ua/labor/labor-relations/83448-koli-zastosovujetsia-pogodinna-oplata-praci-nagaduvannia-vid-derzpraci

- Чи має право ДПС здійснювати контроль за нарахуванням працівникам зарплати, не нижчої за мінімальну? Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності. Тому податкові органи мають право здійснювати контроль за її нарахуванням, утриманням з її розміру ПДФО. Детальніше: https://news.dtkt.ua/law/inspections/83423-ci-maje-pravo-dps-zdiisniuvati-kontrol-za-naraxuvanniam-pracivnikam-zarplati-ne-nizcoyi-za-minimalnu

- Яких працівників потребують українські роботодавці нині та яку зарплату готові платити? Держзайнятості вказало, що станом на 11 травня 2023 року в його базі даних зареєстровано 36 тис. вакансій, та окремо навело найбільш затребувані робітничі професії: https://news.dtkt.ua/society/community/83462-iakix-pracivnikiv-potrebuiut-ukrayinski-robotodavci-nini-ta-iaku-zarplatu-gotovi-platiti.

- Чи можна замінити відпустку грошовою компенсацією?

Держпраці наголосила, що за бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути меншою ніж 24 календарні дні. https://news.dtkt.ua/labor/labor-relations/83426-ci-mozna-zaminiti-vidpustku-grosovoiu-kompensacijeiu

Роз'яснення Мінекономіки: https://news.dtkt.ua/labor/labor-relations/83476-iak-otrimati-grosovu-kompensaciiu-za-nevikoristanu-vidpustku

 За підсумками засідання КМУ від 12 травня 2023 року, зокрема:

- !!! Ухвалено постанову, якою збільшено розмір мінімальної заробітної плати медикам, які надають спеціалізовану та екстрену медичну допомогу в зоні активних бойових дій та на прифронтових територіях.

Йдеться про встановлення нового рівня зарплати для лікарів, фармацевтів, фахівців з реабілітації, медичних сестер та молодших медичних працівників, які працюють в небезпечних умовах поблизу лінії фронту.

Зокрема, встановлено заробітну плату на рівні  не менше:

● 28 тис. грн у зоні бойових дій,  23 тис. грн на територіях можливих бойових дій (прифронтових територіях)* – для лікарів, фармацевтів, професіоналів у галузі охорони здоров’я та професіоналів з вищою немедичною освітою у галузі охорони здоров'я;

● 18 тис. грн у зоні бойових дій,  15,5 тис. грн на територіях можливих бойових дій (прифронтових територіях)* – для медсестер та медбратів;

● 9 тис. грн у зоні бойових дій,  8 тис. грн на територіях можливих бойових дій (прифронтових територіях)* – для молодших медпрацівників.

* - відповідно до наказу (https://bit.ly/3Wd8ENz) Мінреінтеграції.

За словами міністра охорони здоров’я, цим рішенням Уряд зробив ще один крок до збереження кадрового потенціалу на прифронтових територіях та у зоні активних бойових дій. Адже медики, які виконують свої обов’язки в небезпечних умовах праці з постійним ризиком для життя та здоров’я, мають бути забезпечені гідною заробітною платою. 

Рішення постанови розповсюджується на медичних працівників закладів охорони здоров’я, які мають контракт із Національною службою здоров'я.  

Постанова діятиме до кінця 2023 року. http://surl.li/gzhya

https://www.facebook.com/moz.ukr/posts/pfbid036UWkCoVgiQSptRvRCem83LjtsqTriwNtihWzFjAhVkgWxANcum3fsvLJNqncDS8fl

- ТЕЦ і ТЕС тепер зможуть скористатися програмою «5-7-9» для відновлення пошкодженого обладнання. Ухвалено відповідне рішення. http://surl.li/gzhta

https://www.facebook.com/KabminUA/posts/pfbid0VxupCHyP9mep1fPKDs7gPxMaoUosoS9amVCAd4GWnBF4Zr4tbsB6vQPKak5hw8g1l?locale=uk_UA

Департамент з питань бюджету та оплати праці