13615

 

До Федерації профспілок України для розгляду та з’ясування позицій надійшов попередній варіант проекту Закону України «Про комерційний облік у сферах теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення, надання комунальних послуг», розроблений Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг.

         Слід зауважити, що житлово-комунальне господарство України споживає майже 44% енергетичних та водних ресурсів, отже налагодження загального обліку їх використання є актуальною та необхідною для вирішення проблемою. За даними Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (далі - Комісія) станом на 1 січня 2012 р. в цілому по Україні засобами обліку споживання води обладнано лише 67,3% абонентів. Станом на 5 липня 2013 р. середній показник оснащення житлових будинків приладами комерційного обліку та регулювання споживання теплової енергії складає 32,5%.

           Згідно з проведеним Комісією аналізом встановлення в будинках вузлів обліку дозволяє отримати до 20% економії теплової енергії, що, безумовно, позитивно вплине на фінансовий стан споживачів.

           Проект Закону передбачає, зокрема, забезпечення захисту прав споживачів у сфері комунальних послуг шляхом запровадження обов’язкового комерційного обліку комунальних послуг. Результатом реалізації норм проекту Закону має стати суттєве зменшення розміру плати за послуги, що зумовлюється невідповідністю реальних обсягів водоспоживання встановленим нормативам і нормам, які є часто завищеними.

         У проекті Закону, крім того, визначено:

- строки та умови запровадження комерційного обліку постачання зазначених комунальних послуг з використанням внутрішньо будинкових систем;

- виконавців робіт зі встановлення вузлів обліку;

- джерела фінансування робіт із встановлення, обслуговування та заміни вузлів обліку;

- особливості здійснення державного нагляду (контролю) у сфері комерційного обліку;

- рівень відповідальності за порушення законодавства у сфері комерційного обліку.

 

У законопроекті запропоновано встановити, що постачання комунальних послуг здійснюється за умови її обов’язкового комерційного обліку з використанням вузлів обліку:

1)      для потреб населення – з 1 січня та 1 жовтня 2018 р.

2)      для потреб інших споживачів – з 1січня та 1 жовтня 2016 року.

 

 

При цьому вузол обліку теплової енергії/води (стічних вод) (далі — вузол обліку) — комплект засобів вимірювальної техніки, відомості про які внесено до державного реєстру засобів вимірювальної техніки, або таких, які пройшли державну метрологічну атестацію, що призначені для вимірювання і технічної реєстрації результатів вимірювання та допоміжних засобів.

 

Що стосується головного питання щодо джерел фінансування робіт, то у законопроекті пропонується, зокрема, наступне.

Фінансування робіт зі встановлення, обслуговування та заміни колективних вузлів обліку здійснюється за рахунок коштів суб’єктів господарювання, що провадять діяльність у сфері централізованого водопостачання та теплопостачаня до водопровідних або теплових мереж яких приєднані мережі споживача, з відшкодуванням відповідних витрат через тариф на послуги.

Фінансування робіт зі встановлення, обслуговування та заміни індивідуальних вузлів обліку теплової енергії в квартирах, інших жилих та нежилих приміщеннях багатоквартирних житлових будинків для забезпечення комерційного обліку послуг з централізованого опалення здійснюється за рахунок коштів власників/співвласників таких приміщень.

Фінансування робіт зі встановлення, обслуговування та заміни індивідуальних вузлів обліку води для забезпечення комерційного обліку послуг з централізованого постачання холодної води, послуг з централізованого постачання гарячої води в квартирах, жилих і нежилих приміщеннях багатоквартирних житлових будинків здійснюється за рахунок коштів суб’єкта господарювання, що надає послуги з централізованого постачання холодної води та з централізованого постачання гарячої води з відшкодуванням відповідних витрат через тариф на такі послуги.

 

І хоча розробники законопроекту не приводять цифри загального обсягу коштів, необхідних для встановлення майже 220 тис. приладів обліку, за даними незалежних експертів це майже 3,8 млрд. грн. Звідки візьмуть ці міліарди суб’єкти господарювання та споживачі послуг, навіть за умови встановлення приладів у 2016-2018 роках?

 

Водночас законопроект визначає не тільки правові, економічні та організаційні принципи комерційного обліку, але й здійснення контролю за його невиконання шляхом встановлення штрафних санкцій. Так, зокрема, невиконання вимог закону щодо введення комерційного обліку у певні строки передбачає від’єднання від надання послуг після попередження таких споживачів. 

 

 

       Враховуючи важливість нововведень як для суб’єктів господарювання, так і для споживачів комунальних послуг, ФПУ планує провести у другій половині листопада фахову дискусію, на якій Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, зробить презентацію проекту Закону України «Про комерційний облік у сферах теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення, надання комунальних послуг», та буде вироблено позицію профспілок з цього питання.

     Для визначення позиції профспілок щодо запровадження комерційного обліку постачання комунальних послуг пропонуємо членським організаціям ФПУ опрацювати зазначений соціально значущий законопроект (додається) та свої висновки і пропозиції надіслати на адресу ФПУ або електронну пошту Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. до 11 листопада 2013 року.

 

 

Проект Закону України «Про комерційний облік у сферах теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення, надання комунальних послуг»

 

Пояснювальна записка 

 

 

 

Департамент бюджетної політики

та соціального захисту