ILO-Logo

 

Протягом останнього часу профспілки намагалися донести до влади необхідність ратифікації Конвенції Міжнародної організації праці про основні цілі та норми соціальної політики № 117 і попереднім позитивним результатом довготривалої та наполегливої роботи стало внесення Президентом України законопроекту «Про ратифікацію Конвенції Міжнародної організації праці про основні цілі та норми соціальної політики № 117» (реєстр. № 0053 від 7.11.2013).

Ратифікація Конвенції сприятиме прогресу в таких сферах, як: охорона здоров’я, житлове будівництво, забезпечення продовольством, освіта, піклування про добробут дітей, становище жінок, умови праці, винагорода найманих робітників і незалежних виробників, захист трудових мігрантів, соціальне забезпечення, стандарти громадських служб і виробництво взагалі.

Основним принципом Конвенції визначено, що вся політика повинна, передусім, спрямовуватися на досягнення добробуту й розвитку населення, а також на заохочення його прагнення до соціального прогресу.

Конвенцією визначено, що основною метою при плануванні економічного розвитку є підвищення рівня життя.

Крім того, Конвенція передбачає, зокрема:

- встановлення прожиткового мінімуму з урахуванням основних сімейних потреб працівників в продуктах харчування, забезпечення житлом, одягом, медичним обслуговуванням та освітою;

- здійснення регулярної виплати заробітної плати в проміжки часу, які зменшать імовірність боргової залежності серед найманих працівників;

- у випадках, коли продовольство, житло, одяг та інші предмети й послуги першої необхідності становлять частину винагороди, то вони мають відповідати потребам, а їх грошова вартість має бути належно оцінена.

 

Профспілки підтримують ініціативу Президента України стосовно ратифікації Конвенції Міжнародної організації праці про основні цілі та норми соціальної політики № 117, що сприятиме наближенню українського законодавства до міжнародних стандартів.

 

 

Департамент бюджетної політики та соціального захисту