2544274 novi pravila peretinu kordonu ukrayini komu zaboroneniy viyizd ta scho z soboyu mozhna brati

1). Мінреінтеграції:

- Затверджено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих наказ Мінреінтеграції від 25 червня 2024 року № 170.

- На виплати ВПО за перший період липня спрямовано 2,7 мільярда гривень. Йдеться про щомісячну державну допомогу на проживання для ВПО, яка становить 3 тисячі гривень особам з інвалідністю та дітям і 2 тисячі гривень усім іншим.

- Міжнародні партнери виділять 55 мільйонів доларів США на зимову підтримку прифронтових територій.

Йдеться про програми Українського гуманітарного фонду щодо підтримки ВПО та мешканців прифронтових територій протягом опалювального сезону 2024/2025 років.

- Бельгія профінансує проєкти відбудови в Україні на 150 мільйонів євро. Відповідну угоду про технічне та фінансове співробітництво підписали Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і Прем’єр-міністр Бельгії Александер Де Кроо. Кошти будуть спрямовані на відновлення енергетичної та соціальної інфраструктури у Київській і Чернігівській областях. https://minre.gov.ua/2024/07/19/belgiya-profinansuye-proyekty-vidbudovy-v-ukrayini-na-150-miljoniv-yevro/

2). Мінфін:

- За січень – червень 2024 року сума касових видатків загального фонду державного бюджету становить понад 1,5 трлн гривень. Це на 136,2 млрд грн, або на 9,7% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. В тому числі у червні було витрачено 286,7 млрд гривень.

У структурі видатків найбільше спрямовано:

·      на оплату праці з нарахуваннями600,3 млрд грн (у тому числі в червні – 106,2 млрд грн);

·      на соціальне забезпечення, включаючи виплату пенсій, допомоги, стипендій282млрд грн (у червні – 45,5 млрд грн);

·      76,1 млрд грн перераховано НСЗУ на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення.

Видатки на сектор безпеки й оборони склали 57,5% від усієї суми видатків загального фонду держбюджету.

- $10,2 млрд Україна отримала від МВФ з лютого 2022 року: Сергій Марченко під час зустрічі з Місією МВФ.

3). Мінсоцполітики:

Родини військовополонених та цивільних осіб, яких незаконно утримує росія, мають право на виплати від держави.

1. Соціальна стипендія особам, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та їхнім дітям.

2. Пенсія членам родини зниклої безвісти за особливих обставин особи.

3. Пенсія особам, які втратили годувальника.

Як проводиться виплата, порядок призначення пенсій та стипендій, розмір грошової допомоги, як проводиться розрахунок, а також можливості для оздоровлення можна знайти за посиланням: bit.ly/4bpROkm

- 206 родин з дітьми (загалом це – 709 людей, серед яких – 331 дитина), які постраждали від атаки рф 8 липня 2024 року на НДСЛ «Охматдит» вже отримали одноразову грошову допомогу – кошти грошової допомоги спрямовано на рахунки постраждалих. https://www.msp.gov.ua/news/23886.html

4). Департамент комунікацій Секретаріату КМУ: Під час засідання Уряду 23 липня 2024 року Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що:

·      з серпня відкриється можливість подати заяву до Міжнародного реєстру збитків для України за 12-ма новими категоріями; механізм подачі заявок буде цифровізований і доступний у Дії; https://t1p.de/3qiu7

·      після тривалих і наполегливих перемовин Україна домовилась із кредиторами реструктурувати зовнішній борг. Завдяки досягнутим домовленостям Україна зекономить на виплатах 11,4 млрд доларів протягом трьох наступних років.

5). МОЗ: Німеччина виділить 10 мільйонів євро на відбудову Охматдиту та ще 4 мільйони євро – на невідкладні потреби медичної системи України.

6). Відбулося засідання Ради з прав людини, гендерної рівності та різноманіття при Міністерстві закордонних справ України, присвячене питанням інклюзивності та безбар’єрності, співпраці та міжнародної підтримки України в умовах війни.

За результатами засідання Рада сформувала Заяву про підтримку Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні до 2030 року.

Підсумки рішень Уряду за тиждень, зокрема:

- Ухвалено рішення про залучення гранту на 3,9 млрд доларів від США.  Кошти надійдуть через структури Світового банку. Уряд направить ці гроші на зарплати рятувальникам, вчителям, медикам, а також на програми соціальної підтримки. https://t1p.de/0umzz

1,3 млрд гривень коштів Банку розвитку Ради Європи будуть спрямовані на відновлення медзакладів. https://t1p.de/t95t7

- Затверджено розподіл майже 206 млн грн субвенції на облаштування ще 7 шкільних укриттів. Також виділено 32,85 млн грн на капітальний ремонт і будівництво укриттів у трьох закладах загальної середньої освіти завдяки коштам урядової підтримки Литви через фандрейзингову платформу  UNITED24. https://t1p.de/xz3ul; https://t1p.de/pggnn; https://t1p.de/hmgy8

Уряд запропонував Верховній Раді України джерела додаткових надходжень для фінансування військових видатків.

18 липня 2024 року Уряд схвалив два законопроекти, які в той же день були внесені до Парламенту за реєстр. №11416 та №11417.

Мінфін зазначає, що перший законопроект пропонує внести зміни до Податкового кодексу, які дозволять профінансувати додаткові військові видатки (зокрема, законопроектом пропонується на період дії воєнного стану збільшити ставку військового збору з 1,5% до 5%; зобов'язати ФОПи третьої групи платити 1% збору; запровадження військового збору на окремі операції: при купівлі нового авто та банківських металів, продажі нерухомості та ювелірних виробів, на послуги мобільного зв’язку; встановлення обов’язку щомісячної сплати авансових внесків  з податку на прибуток підприємств платниками податку, які здійснюють діяльність з роздрібної торгівлі пальним).

Другий законопроект пропонує зміни до держбюджету щодо збільшення фінансування сектору безпеки і оборони.

https://t1p.de/rgtzh; http://surl.li/mispgr

Довідково: Наразі вищезазначені законопроекти опрацьовуються СПО об’єднань профспілок.

Слід зазначити, що окремі експерти висловлюють занепокоєння щодо законопроекту реєстр. №11416 та зазначають, що будь-яке підвищення податків негативно впливає на бізнес, тому «компенсацією» очікуваних сотень мільярдів гривень нових податків для бюджету може бути посилення тіньового сектору та прискорення закриття бізнесів. А ще – підприємства знижуватимуть витрати, зокрема зменшуючи заробітні плати. Це може призвести до втрати робочих місць та зниження купівельної спроможності населення. Збільшення податкового навантаження на фізичних осіб також спричинить падіння купівельної спроможності, збільшення відтоку кваліфікованих кадрів за кордон та зростання частки тіньової економіки.

Департамент з питань бюджету та оплати праці