1345633245

12 лютого 2014 року у приміщенні Держспоживінспекції України відбулося розширене засідання Колегії Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів з керівниками територіальних інспекцій з питань захисту прав споживачів.

У зазначеному заході прийняв участь представник Федерації профспілок України.

На початку зустрічі Голова Держспоживінспекції України Сергій Орєхов  зазначив, що робота Держспоживінспекції України та її територіальних органів у першу чергу направлена на захист прав споживача та відстоювання його інтересів, здійснення контролю за якістю продукції. Упорядкована робота у сфері захисту споживачів повинна бути в кожній області. Усі присутні, наголосив С.Орехов, мають зрозуміти, що на Держспоживінспекцію України покладена велика відповідальність у питанні благополуччя українського народу. «Наш обов’язок – швидко реагувати на проблеми, що виникають на споживчому ринку, оперативно  інформувати громадян, задля їх правової обізнаності та загальної безпеки». Сергій Орєхов нагадав, що робота Держспоживінспекції спрямована на реалізацію Програми Президента України «Україна для людей», однією з основних цілей якої є турбота про кожного громадянина. Саме тому, Урядом країни взято під особливий контроль питання захисту прав споживачів.

Оперативне вирішення проблем споживачів вимагає від інспекцій  з питань захисту прав споживачів системного і цілеспрямованого підходу у роботі з місцевими органами влади, громадськими організаціями, який передбачає ряд цілісних заходів економічного, правового та організаційного характеру, спрямованих на захист прав і законних інтересів споживачів, наголосив С. Орехов. Велику увагу приділено питанню захисту прав споживачів на регіональному рівнях. Зазначалося, що в роботі Держспоживінспекції України та її територіальних органів є здобутки, але є і недоліки, над якими треба працювати.

Також Голова Держспоживінспекції України звернув увагу керівників територіальних інспекцій з питань захисту прав споживачів на підвищення ефективності виконання покладених на них завдань, якісний і оперативний розгляд скарг у 2014 році. «Звернення громадян – це завдання № 1. Всі звернення повинні бути вирішені. Кожна скарга повинна бути вирішена на користь споживача» зазначив С. Орехов.

Під час своїх виступів Голова Держспоживінспекції України С.Орехов та перший заступник Голови Держспоживінспекції України                                    В. Вільчинський наголосили, що взаємодія з представниками громадських організацій, в т.ч. з Федерацією профспілок України направлена на вдосконалення законодавства України про захист прав споживачів, дозволяє оперативно реагувати на потреби споживачів та ринку.

С. Орехов зазначив, що вперше за історію існування захисту прав споживачів підписано Угоду про співпрацю з профспілками – а це понад             8 млн. споживачів, що надає можливість привернути увагу як владних структур, так і широкої громадськості до важливих та актуальних проблем у сфері захисту прав споживачів та сприяє підвищенню рівня соціального захисту населення.

На засіданні зазначалося, що нарешті у 2013 році Урядом було прийнято Концепцію державної політики у сфері захисту прав споживачів (розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції державної політики у сфері захисту прав споживачів» від 05.06.2013                     № 777-р).

Нагадаємо, що Федерація профспілок України декілька років поспіль звертала увагу Уряду на необхідність прийняття Концепції державної політики у сфері захисту прав споживачів. Зазначене розпорядження Кабінету Міністрів України розглядалося профспілками і було погоджено без зауважень.

Реалізація вказаної Концепції надасть можливість для підвищення рівня соціальної стабільності; забезпечення координації усіх гілок влади; створення ефективної системи щодо запобігання потрапляння небезпечних та фальсифікованих товарів.

На Колегії було розглянуто та обговорено наступні питання:

1. 1.Про виконання Плану діяльності Держспоживінспекції Українина 2013 рік, затвердженого Мінекономрозвитку України 12 липня 2013 року.
  2. 2.Про роботу Держспоживінспекції України у Волинській, Запорізькій, Луганській, Сумській, Чернівецькій областях та АРК Крим.
  3. 3.Про стан кадрової роботи Держспоживінспекції України.
  4. 4.Про підсумки роботи Громадської ради при Держспоживінспекції України.

За результатами обговорення 1 питання члени Колегії Держспоживінспекції України прийняли наступні рішення:

-         вважати План діяльності Держспоживінспекції України на 2013 рік в цілому виконаний;

-         рекомендувати Голові Держспоживінспекції України С.М. Орехову під час розробки та виконання Плану діяльності на 2014 рік враховувати усі обставини, які вплинули на ефективність виконання завдань та заходів Плану діяльності Інспекції на 2013 рік;

-         схвалити пріоритетні напрями роботи Держспоживінспекції України на середньострокову перспективу.

За результатами обговорення 2 питання члени Колегії Держспоживінспекції України прийняли наступні рішення:

-         визнати задовільною роботу інспекцій з питань захисту прав споживачів у Волинській та Запорізькій областях;

-         керівникам Держспоживінспекцій у Луганській, Сумській, Чернівецькій областях та в АР Крим надати Голові Держспоживінспекції україни С.Орехову пояснення щодо порушень вимог чинного законодавства, а також вжити відповідних хаходів щодо недопущення порушень в подальшому.

По 3 питанню взято до відома інформацію Сектору кадрів Держспоживінспекції України та надано відповідні доручення.

По 4 питанню «Про підсумки роботи Громадської ради при Держспоживінспекції України» доповідав Голова Громадської ради – Кубраченко А.В., Голова ЦК профспілки машинобудівників та приладобудівників України.

Члени Колегії Держспоживінспекції України схвалили роботу Громадської ради при Держспоживінспекції України протягом 2012-2013 років та подякували Кубраченку А.В. за плідну роботу.

По завершенню Колегії, Сергій Орєхов наголосив на необхідності вжиття всіх можливих заходів по реалізації спільної мети – зробити державну політику захисту прав споживачів, у тому числі й сферу державного ринкового нагляду, прозорою, системною та ефективною.

Департамент бюджетної політики та

соціального захисту