48912486

 

З метою встановлення соціальної справедливості Верховною Радою України 27 березня прийнято Закон України, що передбачає, зокрема зменшення розмірів пенсій, призначених за «спеціальними» законами та встановлення їх на рівні 70% від суми місячної заробітної плати (заробітку), з якої було сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Нагадуємо, що до цього часу пенсія, призначена за «спеціальними» законами (прокурорам, народним депутатам, суддям, держслужбовцям), нараховувалась у розмірі 80% від суми місячної заробітної плати (заробітку), з якої було сплачено єдиний соціальний внесок, у той час як для інших громадян при стажі роботи 40 років цей розмір складає 54%.

 

Реалізація цієї норми стосуватиметься 3 328 осіб та дасть можливість скоротити видатки Державного бюджету України на виплату пенсій до кінця 2014 року на суму близько 10,7 млн. гривень.

 

Слід зазначити, що це вже друге зниження розміру спеціальних пенсій, оскільки, перше таке зниження відбулося з 1 жовтня 2011 року. До цієї дати спецпенсії призначалися у розмірі 90% від суми місячної заробітної плати (заробітку).

 

ІАЦ