JIjaeqFw

 

15 квітня ц.р. представники департаменту бюджетної політики та соціального захисту апарату Федерації профспілок України прийняли участь в нараді, яка відбулася в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, з питань узгодження позицій до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів з метою вдосконалення відносин у сфері житлово-комунальних послуг», розробленого Мінрегіоном України.

Під час наради обговорювалися постатейні зауваження до вказаного законопроекту, які були надані Мінрегіону України СПО об’єднань профспілок.

Завдяки наполяганням профспілок та наданню обґрунтованих висновків по статтям вищевказаного проекту нормативно-правового акту, більшість профспілкових зауважень взято до уваги представниками структурних підрозділів Мінрегіону України та будуть ними враховані при доопрацюванні проекту закону.

Деякі статті законопроекту будуть редакційно змінені та доопрацьовані Міністерством з урахуванням пропозицій профспілок та НКРЕ.

Єдина принципова розбіжність, щодо якої сторони не дійшли згоди, стосувалась пропозиції стосовно стягнення з громадян пені в розмірі 0,1% у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги.

Профспілки наголосили, що рішення про стягнення з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги передчасне з ряду причин (відповідне рішення було прийнято на засіданні СПО об’єднань профспілок у червні 2013 року).

Крім того, зазначено, що слід посилити роботу з підвищення рівня дисципліни оплати усіх категорій споживачів за спожиті послуги. Адже серед боржників не лише населення, але і установи та організації, що фінансуються з державного та місцевих бюджетів та комерційні споживачі.

Недоцільно пов’язувати низьку платоспроможність підприємств ЖКГ тільки із наявністю заборгованості населення з оплати споживчих житлово-комунальних послуг.

Профспілки зауважили, що розмір пені у законопроекті (0,1% за кожен день прострочення платежу) завищено, і стягнення пені з новостворюваної заборгованості це не той захід, який може призвести до глобальних перетворювань у галузі ЖКГ.

Як альтернативне рішення, профспілками було запропоновано нарахування пені у розмірі 0,01% відповідно до пункту 6 Типового договору про реструктуризацію заборгованості за житлово-комунальні послуги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.06.2003 № 976 «Про затвердження Порядку погашення реструктуризованої заборгованості та внесення поточних платежів за житлово-комунальні послуги».

Однак, Мінрегіон України не погодився із запропонованою пропозицією профспілок.

Враховуючи замороження мінімальних гарантій в оплаті праці та очікуваного в цьому році рівня інфляції понад 12%, прийняття Урядом антикризових законів та непопулярних реформ, профспілкова сторона не погодила нарахування громадянам пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги.

Зазначене спірне положення законопроекту буде включено Мінрегіоном України до протоколу розбіжностей при поданні проекту Закону України на розгляд до Міністерства юстиції України.

Обговорення доопрацьованого законопроекту відбудеться 17 квітня ц.р. (о 15.00, Хол залу засідань Укрпрофздравниці, 16 поверх) на розширеному засіданні Колегії по роботі над реалізацією ЦП ФПУ «За якісне та доступне громадське обслуговування» за участі СПО об’єднань профспілок та Мінрегіону України.

 

Департамент бюджетної політики та

соціального захисту