7afbfce5be1ad3a862dcd44dd44156e88e8116d2

 

Уряд на засіданні 23 квітня ц.р. прийняв розпорядження Кабінету Міністрів України «Питання спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку системного проекту «Перша позика на політику розвитку». А також схвалив проект розпорядження Президента України «Про делегацію України для участі у переговорах з Міжнародним банком реконструкції та розвитку щодо укладення Угоди про позику (Перша позика на політику розвитку) між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку».

Секретаріату Кабінету Міністрів України доручено в одноденний термін оформити документи для подання на підпис в.о. Президента України Турчинову О.В.

Прийняття такого рішення дозволить провести офіційні переговори зі Світовим банком наступного тижня та отримати в травні цього року кошти позики системного проекту «Перша позика на політику розвитку» в сумі 750 млн. дол. США для фінансування Державного бюджету та для підтримки реформ Уряду.

«Це розпорядження дасть змогу створити базу для підготовки та реалізації нового багатосекторального системного проекту «Позика на політику розвитку». А схвалення й подальше підписання розпорядження Президента України дозволить провести офіційні переговори з Міжнародним банком реконструкції та розвитку стосовно укладення Угоди про позику між Україною та цим Банком» -, сказав Міністр економічного розвитку і торгівлі України Павло Шеремета.

Системний проект передбачає підтримку реформ Уряду за такими напрямами:

1) Забезпечення належного врядування, прозорості та підзвітності в державному секторі;

2) Дерегуляція та зниження витрат на ведення бізнесу;

3) реформування системи енергетичних субсидій та покращення захисту малозабезпечених верств населення

Довідково:

Оскільки Уряд України досяг прогресу в здійсненні запланованих ключових заходів реформ у цих сферах, 22 квітня ц.р. Операційний комітет Міжнародного банку реконструкції та розвитку схвалив позику та підтримав реформи, включені до Програми стратегічних та інституційних реформ для підготовки зазначеного системного проекту.

За результатами переговорів, які заплановано на наступному тижні, Рада Директорів Банку має остаточно затвердити позику, що дозволить підписати Угоду про позику між Україною і Міжнародним банком реконструкції та розвитку. Й отримати кошти до бюджету наприкінці травня 2014 року.

Принагідно зазначаємо, що профспілки, які представляють інтереси людини найманої праці, зацікавлені в тому, щоб ці кошти не були розпорошені, а першочергово у терміновому порядку були направлені на модернізацію виробництва та соціальний захист малозабезпечених верств населення.

При визначенні соціальних аспектів проектів, що проводяться за підтримки міжнародних організацій, особливо які стосуються реформ соціальної сфери, необхідним має бути не тільки зовнішній контроль з боку цих організацій, а і свій внутрішній контроль.

Тому на сьогодні, як ніколи, будь-які рішення Уряду, що стосуються мільйонів працівників, законні інтереси яких представляють профспілки, мають бути максимально прозорими, обґрунтованими і, безперечно, таким рішенням має передувати конструктивний соціальний діалог.

СПО об’єднань профспілок 22 квітня ц.р. надіслано звернення Прем’єр-міністру України Яценюку А.П. з проханням доручити центральним органам виконавчої влади, в рамках соціального діалогу, залучати профспілки до участі у переговорах щодо реалізації проектів стосовно відновлення макроекономічної стабільності держави та модернізації системи соціальної підтримки населення, а також інформувати про хід їх виконання.

 

Департамент бюджетної політики та соціального захисту

(з використанням матеріалів прес-служби Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, оприлюднених на Урядовому порталі)