КОШИК

21 липня ц.р. відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, на якому Комітет порекомендував Верховній Раді України прийняти проект Постанови «Про перегляд Кабінетом Міністрів України набору продуктів харчування, набору непродовольчих товарів та наборів послуг для основних соціальних і демографічних груп населення (щодо перегляду вмісту споживчого кошика)» (реєстр. № 2438 від 19.03.2015).

Вказаним проектом Постанови Верховної Ради України доручається Кабінету Міністрів переглянути набори продуктів харчування, набори непродовольчих товарів, набори послуг для основних соціальних і демографічних груп населення, затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2000 р. №656 «Про затвердження наборів продуктів харчування, наборів непродовольчих товарів та наборів послуг для основних соціальних і демографічних груп населення», з урахуванням реальної структури споживання населення, сформувати та затвердити оновлені набори продуктів харчування, непродовольчих товарів та послуг.

Члени Комітету зазначили, що згідно вимог статті 3 Закону «Про прожитковий мінімум» набори продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг повинні переглядатися не рідше одного разу на п'ять років. Відповідна експертиза наборів проводилася у 2005 та 2010 роках, проте, Урядом так і не було прийнято рішення про їх затвердження.

Даний проект постанови спрямований на забезпечення виконання Кабінетом Міністрів обов'язку щодо перегляду наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг для основних соціальних і демографічних груп населення та встановлення на їх основі прожиткового мінімуму, який відповідатиме реальним потребам людей в сучасних соціально-економічних умовах.

Як повідомили в Секретаріаті Комітету, члени Комітету підтримали проект Постанови, прийняття якого сприятиме прискоренню прийняттю урядом оновленого вмісту споживчого кошику, підвищить соціальні стандарти для населення, що відповідатиме реальним потребам людей в сучасних соціально-економічних умовах.

Одночасно зазначаємо, щодо необхідності підвищення розміру прожиткового мінімуму, актуалізації набору продуктів харчування, набору непродовольчих товарів і набору послуг профспілки постійно наголошують Уряду та центральним органам виконавчої влади, до повноважень яких належить зазначена робота.

30 квітня 2015 року Національною службою посередництва і примирення зареєстровано колективний трудовий спір (конфлікт) між Спільним представницьким органом репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні та Кабінетом Міністрів України (Розпорядження НСПП від 30.04.2015 № 111-р).

Однією з Вимог профспілок є вимога щодо підвищення розміру прожиткового мінімуму.

Під час розгляду вказаної вимоги на засіданнях примирної комісії вдалося домогтися узгодженої з Урядовою стороною пропозиції щодо її вирішення, а саме: «Спільно зі сторонами соціального діалогу у 2015 році актуалізувати набори продуктів харчування, непродовольчих товарів та послуг для основних демографічних та соціальних груп населення для визначення прожиткового мінімуму».

На сьогодні Міністерство соціальної політики України розпочинає організаційну роботу для забезпечення проведення науково-громадської експертизи набору продуктів харчування, набору непродовольчих товарів та послуг для встановлення прожиткового мінімуму.

У зв’язку з цим, Мінсоцполітики України звернулося до Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні (далі – СПО об’єднань профспілок) з проханням надати 4 представників СПО об’єднань профспілок для включення до складу експертної комісії.

Відповідно до звернення Міністерства, 22 липня ц.р. СПО об’єднань профспілок надіслав Мінсоцполітики України 4 кандидатури для включення до складу експертної комісії щодо проведення науково-громадської експертизи набору продуктів харчування, набору непродовольчих товарів та послуг для встановлення прожиткового мінімуму.

Від профспілкової сторони до складу експертної комісії запропоновано включити представників Конфедерації вільних профспілок України, ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України, ЦК профспілки працівників нафтової і газової промисловості України, Ради профспілки залізничників та транспортних будівельників України.

Департамент захисту соціально-економічних прав

(з використанням матеріалів сайту Верховної Ради україни)