СУБ

 

Під час розширеної наради за участі Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, членів Кабінету Міністрів України та голів обласних державних адміністрацій східних та південних регіонів, яка відбулася 31 липня 2015 року у Харкові, Міністр соціальної політики України Павло Розенко наголосив, що протягом двох тижнів місцева влада має завершити обробку поданих заяв про призначення субсидій на житлово-комунальні послуги.

«На сьогодні вже призначено субсидії понад 1млн. 900 тис. родин, ще близько 500 тис. знаходяться в стадії обробки», - зазначив Розенко, наголосивши при цьому, що місцева влада повинна вжити усіх заходів, щоб доопрацювати вже подані громадянами заяви протягом двох тижнів.

«Два тижні абсолютно реальний термін, коли ця цифра має бути закрита повністю. Технічних проблем сьогодні немає», - підкреслив Глава Мінсоцполітики.

Міністр запропонував головам ОДА взяти на особистий контроль оформлення субсидій в регіонах, налагодити обмін інформацією з компаніями, які постачають послуги та посилити інформаційну роботу з людьми.

За прогнозами Павла Розенко, протягом вересня, жовтня, листопада для оформлення субсидій звернуться ще близько двох 2 млн. родин.

 

Профспілковий коментар:

Незважаючи на такі позитивні прогнози Мінсоцполітики із зазначеного питання, заборгованість населення з оплати житлово-комунальних послуг на кінець червня 2015 року становила 12,2 млрд. грн., середній термін заборгованості населення за всі послуги склав 2,8 місяця.

Слід зазначити, що на сьогодні негативом нововведень житлових субсидій, які запроваджено з 1 травня ц.р., є те, що 2 місяці в платіжках за надані послуги ЖКГ, особам, які мають право на субсидію, вона не нарахована і це пояснювалось технічними причинами.

Профспілки неодноразово звертають увагу Уряду на той факт, що незважаючи на заходи щодо захисту малозабезпечених верств населення при сплаті за житлово-комунальні послуги, вони не компенсують тих витрат, які на сьогодні має працівник в умовах стрімкого підвищення цін на продукти харчування та соціально важливі послуги.

Профспілки наголошують Уряду, що працююче населення, особливо в бюджетній сфері, чесно відпрацювавши повний робочий час, вимушене йти з простягнутою рукою за допомогою до держави, щоб оплатити життєво необхідні конституційно закріплені права на житло.

 

 

 

                                                                Департамент захисту

     соціально-економічних прав

 

                                                               (за матеріалами сайту Мінсоцполітики)