ЧОР

 

20 серпня 2015 року буде дано старт безстрокової акції протесту «Зупинити геноцид чорнобильців!». Про це говориться у проекті Резолюції учасників акції протесту чорнобильців, з текстом якої можна ознайомитися ТУТ.

Зокрема, в Резолюції зазначається: «Останнім часом владою завдано нищівного удару по системі соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Зокрема, сумнозвісним Законом №76, ініційованим Кабінетом Міністрів України під Вашим керівництвом, позбавлено будь-якого захисту кілька сотень тисяч постраждалих, у тому числі дітей, фактично беззахисними залишилися учасники ліквідації аварії Чорнобильській АЕС. Інваліди-ліквідатори не можуть придбати життєво необхідні ліки за свої жалюгідні пенсії, які не лише не проіндексовані відповідно до зростання вартості життя, але ще й оподатковуються».

Учасники акції висунули вимоги:

  1. 1.Прийняти постанову Кабінету Міністрів України про поліпшення пенсійного забезпечення інвалідів-чорнобильців та відновлення до 30-х роковин Чорнобильської трагедії норм статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (в редакції, що діяла до 01.01.2008 року – згідно з рішенням Конституційного Суду України від 22.05.2008 року № 10-рп) про призначення пенсій інвалідам-чорнобильцям не нижче, ніж 10, 8, 6 прожиткових мінімумів відповідно для І, ІІ, ІІІ груп інвалідності.
  2. 2.Ініціювати законопроекти про посилення захисту вдів учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, а також дітей ліквідаторів, евакуйованих  і відселених  після досягнення ними повноліття.
  3. 3.Відновити бюджетну програму забезпечення житлом осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.
  4. 4.Скасувати 15-ти відсотковий податок з пенсій чорнобильців, а також з працюючих інвалідів-чорнобильців.
  5. 5.Докорінно поліпшити забезпечення чорнобильців лікарськими засобами та виробами медичного призначення, а також забезпечити належне лікування в медичних закладах.
  6. 6.Прийняти рішення щодо забезпечення інвалідів-чорнобильців необхідними автотранспортом.
  7. 7.Прийняти погоджений з всеукраїнськими громадськими чорнобильськими  організаціями план заходів з відзначення 30-х роковин Чорнобильської трагедії.

Прес-центр ФПУ