1432196154027

На реалізацію Угоди про Асоціацію України з ЄС Мінсоцполітики підготовлено проект Стратегії подолання бідності, який вже майже півроку опрацьовується Міжвідомчою робочою групою, до складу якої входять і представники профспілок.

З метою врахування в Стратегії світового досвіду та міжнародних зобов’язань України, Мінсоцполітики звернулося за допомогою до Міжнародної організації праці та Програми розвитку ООН в Україні.

Наразі, 20 серпня відбулася зустріч українських фахівців з міжнародним консультантом ПРООН Мелом Казінсом, на якій міжнародний експерт презентував загальні зауваження до проекту Cтратегії подолання бідності та висловив своє бачення щодо подальших дій. Зокрема, було зазначено про добру збалансованість проекту, оскільки в міжнародній практиці використовуються різні формати таких документів – від комплексних, що охоплюють всі аспекти національного розвитку, до вузько спеціалізованих програм, присвячених лише питанням соціальних виплат.

Також Мел Казінс проінформував присутніх про європейську практику – всі країни-члени ЄС охоплює Європейська платформа проти бідності та соціального відчуження; яка ґрунтується на проведенні заходів в усіх галузях політики – на ринку праці,у сферах допомоги для малозабезпечених, охорони здоров’я, освіти, забезпечення житлом тощо. Європейська платформа передбачає науково-обгрунтовані підходи до розробки заходів та критеріїв результативності у співпраці з громадянським суспільством для підвищення ефективності реформ у сфері соціальної політики.

Для подальшої роботи пан Казінс запропонував робочій групі визначити індикатори (показники) для оцінки результатів, які б відповідали критеріям SMART, зокрема:

S. - Specific - конкретні;

M. – Measurable - вимірювані;

A. –Assignable - встановлені відповідальні за їх виконання;

R. – Realistic - реалістичні;

T. – Time based - визначені в часі.

В Європейському Союзі використовуються три групи індикаторів – ризик бідності, деривація, інтенсивність праці.

В обговоренні проекту Стратегії подолання бідності члени робочої групи від профспілок – Остапенко Л.В. – керівник департаменту захисту соціально-економічних прав та Максимчук В.С. – керівник управління з питань соціального страхування та пенсійного забезпечення, - зазначили позицію профспілок щодо основних стратегічних напрямів подолання бідності. Наголошено на необхідності максимально врахувати особливості нашої країни, в якій через складну політичну та економічну ситуацію відбувається катастрофічне падіння рівня життя населення. Тому більшу увагу запропоновано приділити саме політиці доходів громадян, в першу чергу – зростанню заробітної плати та пенсій, реальні розміри яких, через замороження з 2013 р. прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати та пенсії, неухильно падають. Проінформували профспілки міжнародного експерта і про невпинне зростання боргів по виплаті заробітної плати (сума наближається до 2 млрд.грн.) та про звернення Голови ФПУ Г.В.Осового до Постійного Представника ПРООН в Україні Ніла Вокера щодо недостатніх дій Уряду з виконання Україною Цілей Розвитку Тисячоліття стосовно подолання бідності.

В обговоренні взяли участь також представники Держстату, Мінсоцполітики, Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ тощо.

За результатами обговорення експерт ПРООН подякував учасникам за надану важливу інформацію для розуміння національної ситуації та зазначив, що протягом двох тижнів будуть підготовлені фінальні коментарі до напрацьованого проекту Стратегії з урахуванням міжнародних практик, а також зауважень та пропозицій, висловлених присутніми членами Міжвідомчої робочої групи.

Департамент захисту соціально-економічних прав