НА

 

25 серпня ц.р. за участі представників членських організацій ФПУ та фахівців апарату Федерації профспілок України під головуванням заступника Голови ФПУ Кондрюк С.М. відбулося фахове обговорення найактуальніших питань в оподаткуванні неприбуткових організацій.

На початку засідання ключову увагу присутніх було акцентовано на внесених змінах у визначенні та порядку оподаткування неприбуткових організацій у зв’язку з прийнятим Законом України №652-VIII від 17.07.2015 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій» (далі – Закон).

Жваву дискусію викликали вимоги до неприбуткових організацій, зокрема   про те, що установчі документи таких організацій мають містити «заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб». Адже зазначене не враховує особливостей діяльності профспілкових організацій.

За результатами обговорення було прийнято рішення звернутися до ДФС України та Міністерства фінансів України щодо надання роз’яснення про застосування цього пункту для профспілкових організацій.

Також було обговорено питання щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій профспілковими організаціями та рекомендовано здійснювати розрахунки за видані путівки через банківські установи.

Серед різного фахівці ФПУ проінформували:

-                         про порядок здійснення виплати винагороди за активну профспілкову діяльність незвільненим головам профспілкових організацій та іншім особам, які займають виборні профспілкові посади (позаштатні), зокрема в частині нарахування ЄСВ.

- про розгляд законодавчих ініціатив, щодо податкової реформи, зменшення навантаження на фонд оплати праці (Законопроект від 29.05.2015 № 2970).

 

 

Департамент захисту соціально-економічних

прав апарату ФПУ

 

НА2

 

НА1

 

НА3