im578x383-budjet zn.ua

За зачиненими дверима 14 вересня 2015 року чи то на засіданні, чи то на нараді Уряд схвалив та зареєстрував в Парламенті проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» (реєстр. №3000). Того ж дня законопроект був відкликаний. Наразі текст та відповідні матеріали до проекту оприлюднені не були.

Вже традиційно для цього Уряду проект Держбюджету-2016, як і більшість доленосних для країни рішень, підготовлений Кабінетом Міністрів України без участі соціальних партнерів.

Проігноровані не тільки багаторазові звернення профспілок щодо забезпечення проведення соціального діалогу при підготовці проекту Держбюджету-2016, а й рішення Національної тристоронньої соціально-економічної ради (далі – Національна рада) щодо участі соціальних партнерів у формуванні бюджетної політики, а також розгляду проекту Держбюджету на засіданні Національної ради.

Наразі рішення Уряду про відкликання проекту Держбюджету-2016 не було несподіванкою ні для Парламенту, ні для громадськості, оскільки урядовці не приховували своїх намірів щодо відкликання проекту Держбюджету-2016 відразу після його внесення.

Слід зазначити, що серед проектів законів Держбюджет має особливий статус і його розгляд та затвердження відбувається у Верховній Раді України за спеціальною процедурою, визначеною Регламентом Верховної Ради України (стаття 39 Бюджетного Кодексу, ст. 27 Закону України «Про Кабінет Міністрів України»).

Разом з тим ні зазначеним Регламентом, ні Бюджетним кодексом України, ні Законом України «Про Кабінет Міністрів України» не передбачено відкликання проекту Держбюджету Урядом, а лише його відхилення Парламентом за результатами обговорення при представленні на засіданні Верховної Ради України.

Своє рішення про відкликання Уряд пояснює незавершеністю реформ в сфері оподаткування, соціального страхування, невизначеністю військових видатків наступного року. Проте і ці реформи Уряд готує самостійно, без соціальних партнерів.

Соціальним партнерам лишається чекати, що Уряд нарешті дослухається до соціально значущих пропозицій профспілок та вживатиме дієвих заходів на реалізацію визначеної Стратегією сталого розвитку «Україна-2020» мети щодо «впровадження в Україні європейських стандартів життя».

Департамент захисту

соціально-економічних прав