01 02 1

 

Верховна Рада України 16 вересня ц.р. прийняла Закон України «Про ратифікацію Конвенції Міжнародної організації праці про основні цілі та норми соціальної політики № 117» (№0055).

 

Міністр соціальної політики Павло Розенко, представляючи законопроект, зазначив, що «Конвенція, зокрема, передбачає вжиття заходів на міжнародному, регіональному або національному рівні для сприяння прогресу у таких сферах як охорона здоров'я, житлове будівництво, забезпечення продовольством, освіта, піклування про добробут дітей, становище жінок, умови праці, поліпшення умов життя в сільських районах, захист прав трудових мігрантів і соціальне забезпечення».

Урядовець наголосив, що Конвенція передбачає скасування дискримінації за ознаками раси, кольору шкіри, статі, віросповідання, національності або профспілкового членства.

Підвищення рівня життя, згідно з Конвенцією, розглядається як основна мета при плануванні економічного розвитку.

Статтею 10 Конвенції заохочується встановлення мінімальної заробітної плати в колективних договорах.

Враховуючи те, що українським законодавством передбачено закріплення державної соціальної гарантії – мінімальної заробітної плати на законодавчому рівні, зазначена норма Конвенції має стати додатковою гарантією для українського працівника щодо встановлення більш високого мінімального рівня заробітної плати.

«При встановленні прожиткового мінімуму беруться до уваги такі основні сімейні потреби працюючих, як продукти харчування та їх калорійність, забезпечення житлом, одяг, медичне обслуговування та освіта», - йдеться у статті 5 Конвенції.

Ратифікація Конвенції МОП № 117 сприятиме підвищенню соціальних стандартів в Україні, вдосконаленню соціально-трудових відносин, приведення їх у відповідність до міжнародних вимог, а також зростанню міжнародного авторитету України та подальшому розвитку взаємодії з міжнародними інституціями.

 

 

                                      Департамент захисту соціально-економічних прав