IMG 2160

 

З профспілками працівників бюджетної сфери 25 вересня проведено нараду під головуванням заступника Голови ФПУ С.М. Кондрюка, де обговорено найбільш актуальні і злободенні для бюджетників питання.

 

Предметом обговорення стали:

- прийнята Урядом постанова від 16 вересня 2015 р. №731 "Про підвищення оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери", якою з 1 вересня п.р. підвищено розмір посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС до рівня 1012 грн, а також затверджено розміри посадових окладів та ставок заробітної плати за всіма 25 тарифними розрядами ЄТС у грошовому вимірі;

- особливості проведення індексації у бюджетній сфері.

 

IMG 2127

 

Голова Профспілки працівників охорони здоров’я України Вікторія Коваль прокоментувала питання підвищення зарплати працівників бюджетної сфери кореспондентові Прес-центру ФПУ:

- Ця постанова була попередньо погоджена СПО профспілок, але із застереженням, що вона не містить норми, передбаченою Генугодою про те, що розрив між мінімальною зарплатою и тарифом першого розряду має скорочуватись. Наразі в тому вигляді, що прийнята постанова розрив зберігається в розмірі 366 грн. Якби сьогодні тариф першого розряду, з якого розраховується зарплата, був на рівні мінімальної зарплати, то працівники бюджетної галузі вже отримували би більшу зарплатню.

Однак, профспілки пішли на погодження, тому що дійсно, у бюджетників, ну просто злиденна зарплата і вона має підвищуватись. На жаль, те підвищення, що зараз запропоноване Урядом, не враховує індексу інфляції, але будь-яке збільшення зарплати – це позитив, ніж топтатись на місці, - головне, щоб не зменшили надбавку. Якщо, наприклад, при перерахуванні зарплат буде зменшений розмір індексації, то позитиву у працівників це не викличе.

Під час наради також порушувалося питання, а чи існує на сьогодні механізм щодо реалізації норми про те, що з 1 вересня мають бути підвищені посадові оклади в середньому для медичних працівників у розмірі 300-600 грн., у нас так і лишається питання: яким чином це буде реалізовуватися?

 

IMG 2128

 

І все ж таки в трудових колективах медичних працівників з оптимізмом чекають реалізації цієї постанови. Однак, потрібно зазначити, що багато залежить від практики запровадження нових умов оплати праці. Наші керівники на місцях візьмуть під контроль виконання цієї постанови і вже після цього будемо робити висновки.

 

За результатами наради прийнято рішення направити запит Кабінету Міністрів України щодо роз’яснення механізму застосування п. 3 постанови Кабінету Міністрів України від 16.09.2015 №731 (в частині здійснення виплати надбавок, доплат, премій) та порядку здійснення індексації в бюджетній сфері.

 

Прес-центр ФПУ,

 

Департамент соціально-економічних прав