8097

Адміністративний позов проти Кабінету Міністрів України щодо визнання його дій протиправними із встановлення прожиткового мінімуму в Україні на 2015 рік без проведення і врахування результатів науково - громадської експертизи сформованих наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг та перегляду їх вмісту був поданий ще у квітні 2015 року.

Під час слухання справи було встановлено, що Уряд не може надати докази того, що розмір прожиткового мінімуму був визначений на підставі науково-громадської експертизи (згідно з ст.4 Закону України «Про прожитковий мінімум») і наявна відсутність дій щодо затвердження рішення про схвалення експертною комісією наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг.

Окружний адміністративний суд м. Києва 17 вересня ц.р. за справою №826/6362/15 задовольнив позов частково і виніс Постанову, згідно з якою Кабінет Міністрів України зобов’язано провести експертизу наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг та переглянути їх вміст, а також встановити розмір прожиткового мінімуму в Україні на 2015 рік в порядку і на підставі положень Закону України «Про прожитковий мінімум».

Довідково:

Прожитковий мінімум - вартісна величина достатнього для забезпечення нормального функціонування організму людини, збереження його здоров'я набору продуктів харчування, а також мінімального набору непродовольчих товарів та мінімального набору послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості. Цей показник є основою для реалізації соціальної політики та застосовується при визначенні розмірів мінімальної заробітної плати, мінімальної пенсії за віком, соціальної допомоги, допомоги сім'ям з дітьми, допомоги по безробіттю, а також стипендій та інших соціальних виплат.

В порушення чинного законодавства набори продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг для визначення прожиткового мінімуму в Україні не переглядалися 15 років.

На сьогодні розмір прожиткового мінімуму в Україні становить 1378 грн. на місяць для працездатної людини (до 01.09.2015 р. цей показник складав -  1218 грн.) та 1074 грн. на місяць – для осіб, які втратили працездатність (до 01.09.2015 р. - 949 грн.).

Разом з тим, Мінсоцполітики повідомляє, що фактичний розмір прожиткового мінімуму у цінах серпня 2015 року у розрахунку на місяць на одну особу становив для працездатних осіб – 2610 грн. (з урахуванням суми податку на доходи фізичних осіб – 2897 грн.), для осіб, які втратили працездатність, – 2084 грн.

За підрахунками Федерації профспілок України фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, скоригований на розмір податку на доходи фізичних осіб відповідно до рішення Конституційного Суду України від 22.05.2008 №10-рп/2008 у серпні 2015 року мав становити 3135 грн.

З постановою Окружного адміністративного суду м. Києва від 17.09.2015 №826/6362/15 можна ознайомитись тут.

Департамент захисту соціально-економічних прав