povertyday 2014

 

 

Тема цьогорічного Міжнародного дня боротьби з бідністю: «Розбудова сталого майбутнього: викорінимо бідність та дискримінацію разом».

 

Міжнародний день боротьби з бідністю відзначається щорічно з 1993 року, після ухвалення Генеральною Асамблеєю Організації Об'єднаних Націй Резолюції 47/196 про заснування цього дня з метою підвищення обізнаності про необхідність викорінення бідності та злиднів у всіх країнах. Боротьба з бідністю продовжує залишатись у центрі уваги Цілей розвитку тисячоліття (ЦРТ) і розробки порядку денного розвитку після 2015 року.

Цього року Міжнародний день боротьби з бідністю має особливе значення, з огляду на те, що він стане першим після офіційного прийняття Цілей сталого розвитку Генеральною Асамблеєю Організації Об'єднаних Націй. У цій новій програмі розвитку, призначеній для заміни та перенесення на майбутнє цілей, сформульованих у Декларації тисячоліття, усі країни беруть на себе зобов’язання «покласти край бідності в усіх її формах і масштабах». 

 

 

* * *

 

 

У 2000 році Декларацією Тисячоліття ООН було визначено цілі розвитку до 2015 року, які стали відомі як Цілі Розвитку Тисячоліття.

 

У 2000 році Україна приєдналася до Декларації Тисячоліття.

 

Подолання бідності є Ціллю № 1, встановленою для України Цілями Розвитку Тисячоліття.

 

Скорочення масштабів цього явища є одним з пріоритетних напрямів діяльності профспілок, адже бідність, як постійне джерело соціального напруження, значно стримує розвиток України на шляху досягнення європейських стандартів життя.

 

У 2015 році закінчується термін і Кабінет Міністрів України повинен звітувати про виконання Україною Цілей Розвитку Тисячоліття.

 

З 2000 року вдалося вдвічі скоротити частку людей, які живуть у крайній убогості.   

 

Проте, фактично прогрес у подоланні бідності закінчився у 2008 році, оскільки соціальна політика держави в подальшому абсолютно не була спрямована на подолання бідності.

 

Україна та її народ вибороли своє право на гідне життя, на європейське майбутнє та втілення в життя європейських цінностей і стандартів.

 

Однак, підсумовуючи дії Уряду з виконання Україною Цілей Розвитку Тисячоліття стосовно подолання бідності,  слід зазначити, що в країні так і не відбулося очікуваних позитивних змін: військовий конфлікт на сході країни, рецесія економіки, відсутність ефективних реформ, девальвація національної валюти, стрімке зростання цін на товари і послуги та відповідне багатократне підвищення комунальних тарифів в умовах зростання заборгованості з виплати заробітної плати, знецінення розмірів основних державних соціальних стандартів та гарантій і надалі поглиблюють зубожіння населення.

 

За оцінками експертів, частка бідних серед працюючих осіб протягом останніх років постійно зростає - кожен п’ятий працюючий сьогодні є бідним.

 

Протягом 2014 року внаслідок запровадження надзвичайно жорстких заходів бюджетної економії рівень бідності збільшився в 1,5 рази та сягнув позначки у 30%. За прогнозними оцінками Інституту демографії та стратегічних досліджень, у 2015 р. очікується зростання рівня бідності до 32% проти запланованих 7% для досягнення Цілі №1 Цілей Розвитку Тисячоліття – подолання бідності.

 

Все це є порушенням конституційного права громадян своєю працею заробити собі на достатній рівень життя.

 

 Щодо порушення конституційних прав громадян на достатній життєвий рівень, збільшення глибини та масштабів бідності в Україні, невиконання Україною Цілей Розвитку Тисячоліття стосовно подолання бідності Федерація профспілок України поінформувала Європейський соціально-економічний комітет, Національного координатора МОП в Україні,Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міжнародну та Європейську конфедерації профспілок, постійного представника ПРООН в Україні, Представництво Міжнародного валютного фонду в Україні.

 

Вимоги профспілок щодо підвищення з 1 липня та 1 грудня ц.р. розмірів прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати, збільшення посадового окладу (тарифної ставки) працівників першого тарифного розряду ЄТС з метою відповідної компенсації їх інфляційного знецінення у 2014-2015 роках, та погашення боргів з виплати заробітної плати є головними вимогами, висунутими профспілками до Уряду і Сторони роботодавців при вступі в національні колективні трудові спори.

 

 7 жовтня ц.р. у Всесвітній день дій за гідну працю, за участі представників профспілок, роботодавців, державних органів влади, наукового середовища, експертів відбулися Громадські слухання на тему «Профспілкові ініціативи з новітньої політики оплати праці в контексті євроінтеграції».

 

Учасники Громадських слухань підтримали позицію профспілок, що:

 

- мінімальні державні стандарти та гарантії мають розраховуватися відповідно до чинного українського законодавства та міжнародної практики, а не встановлюватися за залишковим принципом державного бюджету;

 

  - забезпечення гідного рівня оплати праці потребує розробки додаткових показників мінімального та раціонального рівнів оплати праці на підставі запровадження нового державного соціального стандарту – прожиткового мінімуму для працюючої особи, який розраховуватиметься відповідно до законодавства;

 

 - існуючі стандарти і норми праці потребують модернізації з метою приведення їх до міжнародних стандартів продуктивності та якості;

 

            - працююча людина не повинна бути бідною і потребувати допомоги від держави;

 

- лише адекватне зростання заробітної плати, насамперед мінімальної, забезпечить підвищення платоспроможності громадян, своєчасність сплати комунальних платежів, дозволить відновити економічну активність, розпочати реальну боротьбу з бідністю та гігантським розривом між українськими реаліями та європейськими стандартами.

 

Свобода від бідності – це не тільки права людини, насамперед – це обов'язок держави! Тому Міжнародний день боротьби з бідністю – добра нагода активізувати зусилля органів влади, бізнесу, всього суспільства для подолання цього ганебного явища.

 

Федерація профспілок України закликає державу та бізнес бути соціально відповідальними, забезпечувати трудові права працюючих – передусім своєчасно виплачувати гідну заробітну плату. Ефективна боротьба проти бідності та злиденності неможлива без розвитку громадянського суспільства, активної участі людей у прийнятті рішень, зокрема щодо розподілу ресурсів, контролю за їх використанням та викорінення корупції.

 

Бідність можна подолати лише щоденною працею в умовах зростаючої економіки! Тільки спільними зусиллями ми зможемо досягти бажаного – добробуту для кожної української родини!

 

 

 

 

 

                                      Департамент захисту соціально-економічних прав

 

                                      апарату ФПУ