бідність

16 жовтня 2015 р. у приміщенні Мінсоцполітики відбулось засідання Міжвідомчої робочої групи з обговорення проекту Стратегії подолання бідності під головуванням першого заступника Міністра соціальної політики України – Василя Шевченка.

У обговоренні взяли участь представники центральних органів виконавчої влади, роботодавців, профспілок, науковці та представник ПРООН.

Під час засідання робочої групи розробники проекту Стратегії подолання бідності наголошували, що на сьогодні із-за загострення соціально-економічної ситуації в Україні необхідний пошук додаткових інструментів та заходів для зменшення масштабів бідності та її упередження.

Критична ситуація з тотальним розповсюдженням бідності пов’язана з поглибленням в країні так званого соціального відчуження, тобто такого суспільного явища, як неможливість громадян користуватись соціальними правами, що гарантуються їм законодавством, а саме право на працю, гідних умов життя, доступу до отримання соціальних послуг, медичної допомоги, освіти тощо.

Більш того, вперше в Україні постала проблема раптової бідності, пов’язаною з масштабною втратою робочих місць та усталених джерел доходів, масовим переміщенням населення з Донецької і Луганської областей із-за військових дій.

Під час обговорення свої пропозиції щодо проекту Стратегії висловили представники Мінфіну, профспілки, роботодавці та фахівці Держстату.

Представник ПРООН Аліна Стеценко поінформувала присутніх, що міжнародний консультант ПРООН Мел Казінс переклав проект Стратегії подолання бідності на англійську мову і наразі ПРООН чекають коментарів міжнародних експертів.

Всі учасники засідання Міжвідомчої робочої групи подякували розробникам за ґрунтовно підготовлений проект Стратегії та за результатами обговорення домовлено, що Мінсоцполітики направить доопрацьований проект Стратегії на погодження зацікавленим міністерствам, відомствам та соціальним партнерам.

Департамент захисту соціально-економічних прав