0 k  527535398658572-

 

         27 жовтня 2015 року в приміщенні Державної служби статистики України відбулося засідання Міжвідомчої робочої групи щодо вдосконалення організації спостереження за змінами цін та методології розрахунків індексів споживчих цін.

 

У заході взяли участь представники центральних органів виконавчої влади, науковці та представник департаменту захисту соціально-економічних прав апарату Федерації профспілок України.

Під час засідання були розглянуті та обговорені пропозиції до проекту споживчого набору товарів (послуг) – представників для розрахунків індексів споживчих цін (який буде запроваджений із січня 2017 року), надані Держстату Національною академією статистики, обліку та аудиту, Федерацією профспілок України та департаментом обстежень домогосподарств Держстату України.         

Заступник Голови робочої групи, заступник директора департаменту статистики цін – начальник відділу статистики споживчих цін Калабуха О.С. поінформувала присутніх, що споживчий набір товарів (послуг) був введений в дію в 2012 році, розроблявся за участі представників центральних органів виконавчої влади, експертів, науковців, профспілок, є єдиним для всіх регіонів України і має переглядатися кожні п’ять років. В цьому наборі було закладено товари та послуги масового споживання, незалежно від того, є на них державне регулювання цін чи ні.

Під час обговорення проекту споживчого набору, учасники засідання наголосили, що, враховуючи соціально-економічну ситуацію в державі, доцільно вносити пропозиції щодо оновлення споживчого набору не рідше одного разу на 2 роки, або кожен рік.

Зазначена пропозиція була підтримана представниками Держстату.

Крім того, учасникам засідання була надана інформація щодо обсягів споживання природного газу відповідної категорії за наявності лічильника та за відсутності лічильника станом на 01.01.2015 (за даними НКРЕКП). Відповідно до цих даних, Держстатом України були зроблені розрахунки частки обсягу споживання природного газу в загальному обсязі, та розрахунок середньої ціни на природний газ відповідно до профілю споживача (за участі експертів-консультантів Twinning).

Калабуха О.С. поінформувала присутніх, що Держстат буде здійснювати розрахунок індексів цін на природний газ двічі на рік – у жовтні та травні, що відповідно буде позначатися на рівні інфляції.

Також заступник Голови робочої групи повідомила, що спостереження за змінами споживчих цін проводилося вибірково у всіх регіонах України                     (121 міське поселення, за винятком АР Крим, Севастополя та зони АТО).

Проаналізувавши, за участі експертів-консультантів Twinning, міські поселення, та враховуючи численні скорочення територіальних органів Держстату, було запропоновано проводити вказані спостереження у 86 міських поселеннях.

Зазначена пропозиція Держстату була підтримана учасниками робочої групи.

Крім того, Калабуха О.С. поінформувала членів робочої групи щодо подальшого розвитку методології розрахунків індексів споживчих цін, а саме, що їх розрахунок буде здійснюватися відповідно до міжнародних стандартів.

Підводячи підсумки засідання, представники Держстату подякували представникам Національної академії статистики, обліку та аудиту, Федерації профспілок України та департаменту обстежень домогосподарств Держстату України, які надали пропозиції до вищевказаного проекту споживчого набору, та закликали інших учасників, у разі наявності зауважень та пропозицій до проекту, надіслати їх на адресу Держстату.

За результатами обговорення вирішено, що Держстатом України буде доопрацьовано проект споживчого набору, і на початку наступного року він буде винесений на розгляд чергового засідання Міжвідомчої робочої групи.

  

                                                                  Департамент захисту

соціально-економічних прав