МИН

 

2 листопада 2015 року відбулося засідання експертної комісії щодо проведення науково-громадської експертизи набору продуктів харчування, набору непродовольчих товарів і набору послуг для встановлення прожиткового мінімуму.

Слід зазначити, що у доопрацьованому Мінекономрозвитку проекті наборів продуктів харчуванні, товарів та послуг, у порівнянні з діючим набором, затвердженим в 2000 році, відбулись незначні зміни, зокрема, в наборах продуктів харчування для дітей, осіб працездатного віку та осіб, які втратили працездатність, збільшено споживання яловичини та свинини, вилучено баранину, деталізовано інші сезонні овочі (кабачки, гарбузи) та баштанні (кавун, диня).

 

МИН1

 

Що стосується набору продуктів харчування для осіб працездатного віку та осіб, які втратили працездатність, то його доповнено наступними позиціями: чай, кава в зернах та мелена, сіль, спеції (лавровий лист), какао, цикорій, кава натуральна, кава злакова.

У наборі для осіб, які втратили працездатність збільшено кількість споживання риби свіжої та свіжомороженої, доповнено кисломолочними наборами, сирами плавленими, бринзою, крохмалем, зменшено споживання молока жирністю 2,5%;

В мінімальних наборах предметів гардеробу для відповідних груп населення доповнено деякі необхідні предмети гардеробу та по деяким позиціям зменшено строк їх використання.

Внесені незначні зміни і у набір побутових послуг, у якому збільшено витрати на ремонт житла (матеріали для ремонту).

Набір житлово-комунальних послуг актуалізовано відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» (проте, деякі норми, зазначені у наборі, не відповідають чинному законодавству).

Під час обговорення члени експертної комісії від Профспілкової сторони відстоювали пропозиції щодо покращення вказаного проекту наборів продуктів харчуванні, товарів та послуг з урахуванням сучасних потреб українців.

 

МИН2

 

Зокрема, були внесені пропозиції щодо включення до наборів послуги користування мобільним зв’язком, а також електричних лампочок та дитячих памперсів, за ініціативи профспілок обговорювалось питання щодо збільшення кількості деяких продуктів харчування.

На користь осучаснення наборів, були виключенні послуги пралень, лазень і душів, проте, за наполяганням профспілкової сторони були збільшені у кількісному еквіваленті перукарські послуги (з 4 відвідань до 6 на рік).

 

МИН3

 

За результатами обговорення вирішено, що Мінекономрозвитку доопрацює, із залученням Мінрегіону, МОЗ та Інституту педіатрії, акушерства і гінекології національної академії медичних наук України набір житлово-комунальних послуг та зв’язку та набір предметів першої потреби, санітарії та ліків.

Наступне засідання експертної комісії щодо проведення науково-громадської експертизи набору продуктів харчування, набору непродовольчих товарів і набору послуг для встановлення прожиткового мінімуму планується наприкінці листопада 2015 року.

 

                                             Департамент захисту соціально-економічних прав ФПУ