22060 w 300

Не встигли українці навіть відчути підвищені соціальні стандарти, як Світовий банк підвищив межу бідності з 1,25 до 1,9 долара (це відповідає близько 1315 гривень на місяць).

На рішення Світового Банку вплинуло зниження купівельної спроможності у світі. «Ми взяли 15 найбідніших країн і ретельно вивчили всі аспекти того, як живуть люди в цих країнах, особливо їх споживчий кошик», - розповів Президент банку.
У результаті дослідження експерти дійшли висновку, що сьогодні бідним потрібен щоденний дохід у 1,9 долара, щоб купити ті ж продукти, які вони купували при аналогічному показнику в $1,25 в 2008 році, пояснив Глава організації.

За даними Світового банку, незважаючи на підвищення межі бідності, кількість бідних людей цього року вперше опуститься нижче за 10% від загального населення планети. У 2015 році в умовах крайньої бідності житимуть 702 млн. осіб (9,6% від загальної чисельності населення) порівняно з 902 млн. осіб (12,8%) у 2012 році. Як зазначає Світовий банк, рівень убогості падає у зв'язку зі швидкими темпами економічного зростання на ринках, що розвиваються. Також цьому сприяють інвестиції в освіту, охорону здоров'я та соціальний захист.

Відповідно до заяви Президента Світового банку Джима Йона Кіма - «Це найкраща новина у світі сьогодні - ці прогнози доводять, що ми перше покоління в історії людства, яке може перемогти крайню бідність. Ці нові дані, що прогнозують падіння показників бідності до однозначних рівнів, мають дати нам новий імпульс і допомогти сконцентруватися на найбільш ефективних стратегіях подолання крайньої бідності».

На думку американських експертів, підвищення межі бідності призведе до того, що під категорію осіб, які живуть за межею бідності, по всьому світу потраплять мільйони людей.

Для порівняння, прожитковий мінімум в Україні на одну особу в розрахунку на місяць з 1 вересня 2015 року встановлено на рівні 1330 грн. (тобто $2,09 на день, різниця з показником «крайньої убогості» складає менше 20 центів), для працездатного населення – 1378 гривень.

Тобто, мільйони наших громадян (бюджетників, держслужбовців, працівників нижчої ланки) живуть на 2,09 доларів на день, при цьому у багатьох з них на утриманні перебувають ще й діти, батьки, безробітні або родичі, які втратили працездатність.

За оцінками експертів, значною залишається частка бідних серед працюючих – кожен п’ятий працюючий сьогодні є бідним.

За прогнозами експертів і політологів, після підвищення межі бідності до числа жебраків ризикує приєднатися кожен 6-й українець.

Довідково: У 2014 році рівень бідності в Україні склав 24,9%.

За оцінками експертів, у 2015 році внаслідок запровадження надзвичайно жорстких заходів бюджетної економії очікується зростання рівня бідності до 32% проти цільового орієнтира, визначеного в Цілях розвитку тисячоліття – 7%.

Департамент захисту соціально-економічних прав