im578x383-000

20 листопада 2015 року в Міністерстві соціальної політики України під головуванням першого заступника Міністра В.Шевченка відбулося чергове і водночас завершальне засідання експертної комісії з проведення науково-громадської експертизи набору продуктів харчування, набору непродовольчих товарів і набору послуг для встановлення прожиткового мінімуму.

На попередньому засіданні відкритими залишилися питання щодо необхідності доопрацювання відповідними Міністерствами набору житлово-комунальних послуг та зв’язку і мінімального набору предметів першої потреби, санітарії та ліків.

Після додаткового опрацювання проекту Мінекономрозвитку, набір житлово-комунальних послуг актуалізовано відповідно до державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунальних послуг, встановлених постановами Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» та від 28.10.2015 № 842 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014 р. № 409».

Під час обговорення набору житлового-комунальних послуг члени експертної комісії від Профспілкової Сторони відстоювали позицію щодо необхідності включення у цей набір витрат, які передбачають придбання та оренду житла (як позицію «інші» у процентному відношенні).

Серед вагомих аргументів Профспілковою Стороною наголошувалося щодо необхідності виконання норм ратифікованої Конвенції МОП №117, стаття 5 якої, зокрема,  передбачає, що при встановленні прожиткового мінімуму беруться до уваги такі основні сімейні потреби працівників як забезпечення житлом.

Профспілки звертали увагу членів експертної комісії, що зазначена проблема є досить нагальною, а із подіями на сході країни набула значного суспільного значення.

На жаль, ініціатива Профспілкової Сторони не була підтримана.

У послугах зв’язку виключено послуги радіоточки і телеантени. Одночасно в еквівалентному співвідношенні збільшено кількість хвилин користування місцевим телефонним зв’язком (з 15 до 25 хвилин) та послуги листування в межах України (з 1 до 1,2 конвертів на одну середньостатистичну сімю).

Мінімальний набір предметів першої потреби, санітарії та ліків, розроблений МОЗ з урахуванням потреб умовно здорової людини, був актуалізований і тепер містить більш широкий перелік набору ліків, серед яких, зокрема,  жарознижуючі, сорбенти, антигестанні, антигістамінні, нестероїдні, антисептики.

Також у процентному співвідношенні збільшено позицію «інші» з                 8 до 15%.

Цей проект набору був підтриманий усіма членами експертної комісії без зауважень.

Наприкінці засідання Профспілкова Сторона поінформувала учасників заходу щодо рішення СПО об’єднань профспілок від 21.09.2015 № 25-5 «Про позицію СПО об’єднань профспілок щодо проекту сформованих наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів та послуг для основних соціальних і демографічних груп населення» та запропонувала встановити дію оновленого проекту наборів лише протягом 2016 року (відповідно до рішень, зазначених у вказаному документі СПО), з тим, щоб у наступному році розпочати роботу щодо його подальшого оновлення з урахуванням міжнародного та діючого національного законодавства щодо мінімальних соціальних стандартів.

Зазначена пропозиція профспілок не була підтримана, проте досягнуто домовленості, що рішення СПО об’єднань профспілок від 21.09.2015 № 25-5 буде надіслано Кабінету Міністрів України разом із проектом постанови Кабінету Міністрів щодо затвердження оновлених проектів наборів.

За результатами засідання, більшістю голосів експертна комісія схвалила оновлені набори продуктів харчування, непродовольчих товарів та послуг в цілому.

Інформацію про схвалені експертною комісією набори Мінсоцполітики надало Міністерству економічного розвитку та торгівлі України для підготовки проекту постанови Кабінету Міністрів України про їх затвердження.

Наступним кроком буде ознайомлення всіх сторін соціального діалогу з остаточним варіантом проекту набору продуктів харчування, набору непродовольчих товарів і набору послуг для встановлення прожиткового мінімуму і відповідно направлення його Урядовою стороною на затвердження до Кабінету Міністрів України.

На завершення засідання перший заступник Міністра Василь Шевченко підкреслив: «Методологія визначення прожиткового мінімуму потребує в цілому кардинального перегляду. Вважаю за необхідне найближчим часом продовжити роботу у цьому напрямі спільно із сторонами соціального діалогу».

Департамент захисту соціально-економічних прав