1433408560 1400832921 1audit-349x280

Міністерство соціальної політики України на виконання пункту 4.14 розділу IV Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2010-2012 роки надало «Інформаційно-аналітичну записку щодо рівня життя населення у січні-вересні 2015 року» .

Наданий матеріал містить наступну інформацію:

-         основні показники рівня життя населення;

-         доходи та витрати населення;

-         заробітна плата;

-         пенсійне забезпечення;

-         індекси споживчих цін;

-         показники бідності.

ПОКАЗНИКИ БІДНОСТІ

За даними обстеження умов життя домогосподарств моніторинг показників бідності за багатовимірною оцінкою за I квартал 2015 року характеризується такими даними:

межа бідності за відносним критерієм (75 % медіанного значення сукупних еквівалентних витрат населення) знизився на 0,7 в.п. і склав 25,2%               (I квартал 2014 року – 25,9%);

рівень бідності за відносним критерієм крайньої бідності за I квартал 2015 року знизився на 0,4 в.п. і становив 12,0 % (I квартал 2014 року – 12,4%);

рівень бідності за абсолютним критерієм (доходи нижче прожиткового мінімуму) знизився на 0,3 в.п. і склав 10,0% (I квартал 2014 року – 13,0%);

рівень бідності за вартістю добового споживання на рівні 5 доларів США склав 2,7% (I квартал 2014 року – 1,9%);

рівень бідності серед працюючих за відносним критерієм знизився на 0,7 в.п.  і становив 20,2 % (I квартал 2014 року – 20,9%);

рівень бідності серед дітей до 18 років за відносним критерієм знизився на 2,4 в.п. і склав 30,6% (I квартал 2014 року – 33,0%).

Довідково. Цілями розвитку тисячоліття (Ціль 1. Подолання бідності) передбачено ліквідувати до 2015 року бідність за критерієм 5,05 дол. США на добу за ПКС.

Проте, за оцінками експертів, у 2015 році внаслідок запровадження надзвичайно жорстких заходів бюджетної економії очікується зростання рівня бідності до 32% проти цільового орієнтира, визначеного в Цілях розвитку тисячоліття – 7%. Значною залишається частка бідних серед працюючих – кожен п’ятий працюючий сьогодні є бідним (у 2014 році рівень бідності в Україні склав 24,9%).

Враховуючи зниження купівельної спроможності у світі, з жовтня 2015 року Світовий банк підвищив межу бідності з 1,25 до 1,9 долара.

На думку американських експертів, підвищення межі бідності призведе до того, що під категорію осіб, які живуть за межею бідності, по всьому світу потраплять мільйони людей.

Для порівняння, прожитковий мінімум в Україні на одну особу в розрахунку на місяць з 1 вересня 2015 року встановлено на рівні 1330 грн. (тобто $2,09 на день, різниця з показником «крайньої убогості» складає менше 20 центів), для працездатного населення – 1378 гривень.

Тобто, мільйони наших громадян (бюджетників, держслужбовців, працівників нижчої ланки) живуть на 2,09 доларів на день, при цьому у багатьох з них на утриманні перебувають ще й діти, батьки, безробітні або родичі, які втратили працездатність.

Враховуючи зазначене, показники, надіслані Мінсоцполітики України, не відображають реальний стан з бідністю в країні, оскільки розрахунки здійснюються, виходячи із затвердженого розміру прожиткового мінімуму, або фактичного, розрахованого Мінсоцполітики.

Проте, реальний розмір прожиткового мінімуму в Україні є набагато вищим, адже набори продуктів, товарів та послуг не змінювалися протягом                15 років. Не врегульовано до кінця і питання визначення фактичного розміру прожиткового мінімуму, який публікує на своєму сайті Мінсоцполітики України (не враховано військовий збір та не повною мірою відображено податок на доходи фізичних осіб).

Зокрема, офіційна величина прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановлена на жовтень 2015 року статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік», занижена порівняно з фактичним розміром прожиткового мінімуму для працездатних осіб, скорегованим на ПДФО, на 1610 грн. або на 116,9%.

Штучне заниження офіційної величини прожиткового мінімуму вже призвело до того, що він перестав виконувати функцію базового соціального стандарту для визначення достатнього рівня життя громадян і перетворився в «розрахунковий показник» збалансування Державного бюджету України.

Занижений розмір системоутворюючого державного соціального стандарту призводить до штучно занижених державних соціальних виплат та допомог найбільш уразливим верствам, зводить нанівець ефективність механізмів державного захисту населення, що це є порушенням конституційного права громадян на достатній рівень життя.

Крім того, занижений рівень прожиткового мінімуму впливає на загальну оцінку рівня життя в Україні, що в свою чергу безпосередньо недостовірно характеризує становище бідного населення та викривлює результати виконання Україною Цілей Розвитку Тисячоліття щодо боротьби з бідністю, скорочення нерівності та підвищення якості життя населення країни.

В розрізі регіонів України за даними обстеження за I квартал 2015 р. найвищий рівень бідності за відносним критерієм (75% медіанних сукупних витрат населення) мали Рівненська (43,0%), Луганська (42,7%), Хмельницька (37,7%), Херсонська (31,7%) області. Найнижчий рівень бідності у місті Києві (9,4%), а також у Чернігівській (11,9%), Івано-Франківській (14,3%) областях.

За I квартал 2015 р. найвищий рівень бідності за абсолютним критерієм (доходи нижче прожиткового мінімуму) мали Хмельницька (20,6%), Херсонська (17,6%), Кіровоградська (16,0%), Тернопільська (14,9%) області. Найнижчий рівень бідності за цим критерієм у Івано-Франківській (3,4%), Київській (3,6%), Чернігівській (6,0%) областях та місті Києві (5,1%).

ДОХОДИ НАСЕЛЕННЯ

Питома вага заробітної плати в структурі доходів населення за II квартал 2015 року становила 41,2%, а соціальні допомоги та інші трансферти – 39,1%, це свідчить, що праця стає економічно невигідною.

Неефективна структура доходів населення, надмірна частка соціальних трансфертів, динаміка яких не залежить безпосередньо від рівня економічної активності їх одержувачів, знижує мотиваційні стимули до праці, породжує утриманські настрої серед працездатного населення.

Додатки:

Структура доходів населення за 2015 рік

Заробітна плата штатних працівників за вересень 2015 року

Середній розмір пенсій з цільовою грошовою допомогою

Індекси споживчих цін

Предмети домашнього вжитку, побутова техніка та поточне утримання житла

Рівень бідності по регіонах України за І квартал 2014-2015 рр.

Департамент захисту соціально-економічних прав