висновок

Міністерство фінансів України оприлюднило на своєму сайті альтернативний проект податкової реформи - проект Закону України "Про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулювання економічної діяльності в Україні".

Серед позитивів  на думку профспілок є :

Податкова соціальна пільга

зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі, що дорівнює 100 відсоткам розміру мінімальної заробітної платі (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, - для будь-якого платника податку.

Нерухомість

Залишено пільги щодо звільнення від оподаткування:

  • для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. м.;
  • для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;
  • для різних типів об’єктів житлової нерухомості в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток – на 180 кв. метрів.

Інвестиційний податковий кредит

  Для платників податку на прибуток з’явилась можливість спрямовувати частину нарахованої суми податку на прибуток на інвестиції в нове обладнання, нове виробництво або нові технології.

 Неприбуткові організації

Для неприбуткових організацій в основному збережено діючі критерії щодо статусу неприбутковості.

Позитивом в запропонованих змінах є те, що  у разі ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення неприбуткової організації існуючу норму  доповнено уточненням - якщо інше не передбачене законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації.

 

Негативом та загрозами в запропонованих змінах є:

Неприбуткові організації

Наразі для профспілок залишається невирішеною проблема норми :

- установчі документи якої містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб;

Профспілкова сторона наполягатиме на внесенні змін до цієї норми та доповнити її уточненням - якщо інше не передбачене законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації,  задля узгодження їх з нормами Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності».

 

Оподаткування пенсій

продовжено оподаткування та утримання військового збору з пенсійних виплат, розмір яких перевищує 3 розміри мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року (крім пенсій, призначених учасникам бойових дій у період Другої світової війни, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність статті 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту).

Єдиний соціальний внесок

вилучено залежність розміру єдиного соціального внеску від класів професійного ризику виробництва, до яких віднесено платників єдиного внеску, з урахуванням видів їх економічної діяльності – що порушує стимулюючий роботодавця принцип забезпечення належного рівня безпеки робочого місця та нешкідливих умов праці для працівника, а крім того, не відповідає європейським стандартам, на базі яких розроблена наша система соціального страхування від нещасних випадків на виробництві

встановлено єдиний внесок у розмірі 20 відсотків до бази нарахування – що не дозволить забезпечити вимоги частини третьої статті 21 Закону України «Основи законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», а саме те, що розмір єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування має забезпечувати застрахованим особам виплати та надання соціальних послуг, передбачених законодавством про загальнообов'язкове державне соціальне страхування; фінансування заходів, спрямованих на профілактику страхових випадків; створення резерву коштів для здійснення виплат та надання соціальних послуг застрахованим особам; компенсацію адміністративних витрат на забезпечення функціонування системи загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Крім цього, є незрозумілим за суттю доручення для Уряду стосовно  запровадження з 1 січня 2018 року єдиної ставки податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску у розмірі 20%. Оскільки 20% ставка єдиного соціального внеску за рахунок роботодавця, відповідно до цього проекту, впроваджується з 1 січня 2016 року – то на кого має готувати Уряд покладання цієї ставки у 2018 році?

 

Податок на додану вартість

вилучено із чинного законодавства ставку податку на додану вартість у розмірі – 7% по операціям з  постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів, а також медичних виробів за переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України, та запроваджено загальну ставку 20%. Це означає, що ліки ще більше подорожчають. Ціни зростуть у середньому на 15%, що негативно позначиться на рівні життя населення.

 

Нерухомість

1) збільшено ставку податку на нерухомість до 3% (діюча до 2%) мінімальної заробітної плати за 1 кв.м. площі нерухомого майна – для об’єктів житлової нерухомості. Встановлюється місцевими радами.

2)  запроваджено ставку 25 000 грн. в рік – додатково для квартир площею понад 300 кв.м та будинків площею понад 500 кв.м.

Таким чином, якщо раніше власники квартир більше 60 кв. м і будинків понад 120 кв. м. повинні були сплатити за кожен метр перевищення цих лімітів (60-120 квадратів) по 27,56 грн, то, у разі ухвалення Верховною Радою документа в даній редакції, -. вже по 41,34грн. Наприклад, для трикімнатної квартири в 80 кв. м сума податку зросте з 551,2 грн. до 826,8 грн.

 

Законопроектом  також пропонується:

 

Військовий збір

Залишено військовий збір – 1,5%

Дія військового збору, до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України.

 

Транспорт

Залишити ставку (за рік) - 25 000 грн. за автомобіль

Змінено об’єкт оподаткування – оподатковуються легкові автомобілі класу «Люкс» (вартість понад 1 млн. грн.) віком не старше 5 років незалежно від об’єму двигуна.

 

Податок на додану вартість

Загальна ставка – 20%

Ставка 0% - для експортних операцій.

Збільшено обсяг річного обороту - обов’язкова реєстрація платником податку на додану вартість при перевищенні обсягу річного обороту – 2 млн. грн. (діюча 1 млн.грн.);

База оподаткування за принципом першої події (постачання послуг/товарів, чи оплата;

 

Спрощена система оподаткування

Скасовано право на застосування спрощеної системи оподаткування для юридичних осіб.

Змінено вимоги до платників спрощеної системи оподаткування,  групи та ставки податку:

Група А – ФОП, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно торгівлю на ринках та/або надають побутові послуги населенню і обсяг доходу яких не перевищують 300 тис.грн. Обовязкове застосування РРО через 3 роки.

Ставка податку – до 20% МЗП (до 275,6 грн., встановлюють місцеві ради) + ЄСВ 20% МЗП (275,6 грн.)

Група В – ФОП, які мають до 10 найманих працівників та обсяг доходу – до 2 млн. гривень.

Обовязкове застосування РРО з 01.01.2016 для тих платників, які відповідно до чинної системи відносяться до ІІ групи, для інших платників – з 01.07.2016.

Обмеження по видах діяльності: підакцизна продукція, фінансові послуги, гральний бізнес.

Ставка податку – ПДФО – 20% доходу, ЄСВ -20% бази нарахування як і для заробітної плати.

Дохід визначається за :

прямим методом (Доходи – Витрати). Витрати повинні бути документально підтверджені.

непрямим методом із застосуванням коефіцієнту для обрахування Витрат (доходи – Доходи* коефіцієнт)

Перехідний період: застосування коефіцієнту до Доходу

2016 – 2017 – коефіцієнт 0,8;  2018 – коефіцієнт 0,6  2019 – коефіцієнт 0,4

Група С – с/г товаровиробники, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий рік дорівнює або перевищує 75% і обсяг доходу не перевищує 2 млн.грн.

Ставка податку: 0,09 – 1,35% нормативно-грошової оцінки 1 га землі (залежно від  виду земель).

Обмеження річного обороту – 2 млн.грн.

 

Екологічний податок та рентна плата

Збільшено ставки рентних платежів та екологічного податку в середньому на 26%.

Скасовано рентну плату за транзитне транспортування трубопроводами природного газу територією України

Запроваджена обов’язкова щорічна індексація ставок екологічного податку, ставок рентної плати, визначених в абсолютних значеннях.

 

Акциз

Збільшено ставки акцизу в 1,5 - 3 рази, та до 2020 року збільшуватимуться щорічно на 5% .

 

 

Департамент захисту соціально-економічних прав апарату ФПУ

Управління соціального страхування і пенсійного забезпечення

(В матеріалі використані слайди з сайту Міністерства фінансів України)