13-article-picture1

Порядок нарахування (визначення) плати за послуги з централізованого опалення - у разі відсутності у помешканні та на вводах у багатоквартирний будинок засобів обліку тепла – змінений був ще у жовтні ц.р., проте відповідна постанова не була оприлюднена, а отже не могла застосовуватися.

21 грудня ц.р. постанова Кабінету Міністрів України від 30 жовтня      2015 року № 1037 «Про запровадження перерахунку вартості послуги з централізованого опалення залежно від температури зовнішнього повітря» опублікована на Урядовому порталі та вступила у дію.

Цим нормативно-правовим актом Уряд України змусив працівників комунального господарства використовувати енергоносії ефективніше - нараховуючи щомісячну плату за використання централізованого опалення із врахуванням змін температурного режиму.

За роз’ясненням Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, новоприйняті зміни передбачають механізм нарахування споживачам (у яких відсутні прилади обліку теплової енергії) щомісячної плати за послуги з централізованого опалення, що враховує відхилення фактичної температури зовнішнього повітря та тривалості опалювального сезону від нормативних показників, які взято до розрахунків тарифів на послуги з централізованого опалення.

Впроваджений механізм дозволить споживачеві заощаджувати кошти та уникнути перерахувань розміру плати в кінці опалювального сезону, адже сплачуватимуть кожного місяця за фактично спожиті послуги.

При цьому, якщо підприємство не забезпечить належного надання та відповідної якості послуг, окремо здійснюватиметься перерахунок плати за послуги з централізованого опалення відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2010 року № 151.

Представник Міжнародного валютного фонду в Україні Жером Ваше підтвердив, що МВФ не заперечує проти рішення Кабінету Міністрів України зобов'язати працівників комунальної галузі нараховувати щомісячну плату за використання централізованого опалення із врахуванням змін температурного режиму, про що повідомив минулого тижня у зверненні до Віце-прем'єр- міністра - Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Г.Зубка.

Довідково: Слід зазначити, що тривалий час профспілки домагалися від органів виконавчої влади розроблення законодавчих механізмів щодо оновлення нормативів витрат тепла, уніфікації надання послуг населенню з теплопостачання.

Несправедлива тарифна політика на життєво необхідні послуги була діагностована як одна із зон соціальної несправедливості в проекті Дорожньої карти спільних дій з подолання дискримінації та соціальної несправедливості у сфері праці, яка у 2013 та 2015 роках була вручена учасникам Форуму, який щорічно проводиться профспілками з нагоди відзначення Всесвітнього дня соціальної справедливості.

Департамент захисту соціально-економічних прав