zaborgovanist znyzylas  thumbnail 2

 

Незважаючи на використання Федерацією профспілок України на національному рівні всіх можливих, не заборонених законодавством, механізмів і методів щодо повернення працівникам зарплатних боргів (вступ у колективні трудові спори на національному рівні, скарга в Міжнародну організацію праці, чисельні звернення до перших осіб держави, розгляд питання на круглих столах та публічних заходах різних рівнів, проведення акцій протесту тощо) обсяг заборгованості продовжує стрімко зростати.

В умовах, коли:

- правоохоронна система України не забезпечує притягнення до кримінальної та іншої відповідальності посадових осіб, винних у порушенні трудового законодавства,

- Адміністрація Президента України, як інституція гарантування конституційних прав, лише переадресовує профспілкові звернення на розгляд Уряду,

- Кабінет Міністрів України разом з органами виконавчої влади обмежуються прийняттям рішень про дисциплінарні стягнення відносно окремих посадових осіб та не забезпечують повернення зарплатних боргів працівникам,

ФПУ ще у липні ц.р., із великим сподіванням, що нарешті проблема несвоєчасної виплати зарплати буде розв’язана, звернулася до Секретаря РНБО Турчинова О.В.

На звернення Федерації надійшла відповідь від Мінсоцполітики аж у жовтні місяці, яка була відверто формальною, неконструктивною та не розв’язувала, а, навпаки, завуальовувала ситуацію.

Про це було поінформовано РНБО та наголошено, що проблема масового порушення конституційних прав працівників на своєчасне отримання зарплати в цих надзвичайно складних соціально-економічних умовах не може залишатися без належної уваги і системного реагування органів влади, та може стати додатковим приводом для масових протестів.

Чергова відповідь Мінсоцполітики (додається) надійшла до ФПУ у грудні ц.р., в якій міністерство інформує профспілки, що:

- протягом 2015 року проведено 3 (ТРИ) розширених засідання Комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, за результатами яких надано 42 (!!!) рекомендації керівникам органів виконавчої влади щодо заходів для погашення зарплатних боргів;

- державними інспекторами з питань праці перевірено 222 підприємства-боржника;

- чинним законодавством достатньо врегульоване питання щодо економічного захисту працівника у випадку затримки заробітної плати (передбачено нарахування компенсації на рівні інфляції).

При цьому, Мінсоцполітики повідомило про головне досягнення такої «напруженої» його роботи – за даними міністерства станом на 30 листопада 2015 року вдалося стримати зростання зарплатних боргів на рівні 1325 млн. грн., що лише на 0,4% більше ніж на початку року.

Слід зазначити, що, за даними Державної служби статистики, в результаті такої «активної» діяльності Мінсоцполітики обсяг зарплатних боргів в Україні протягом 10 місяців 2015 року збільшився в півтора рази та станом на 1 листопада 2015 року становив 1 млрд. 970 млн. грн., з яких 70% складали борги економічно активних підприємств.

За даними профспілкового моніторингу, який здійснюється на виконання рішення Трудового арбітражу з розгляду колективного трудового спору (конфлікту) між СПО об’єднань профспілок та СПО сторони роботодавців на національному рівні, станом на 1 грудня ц.р. лише на 20 % визначених підприємств повернуто працівникам зарплатні борги. Водночас більш ніж на 40% підприємств за період з 1 травня 2015 року зарплатні борги зросли.

«Робота Уряду і надалі буде спрямована на забезпечення погашення заборгованості із заробітної плати, недопущення її виникнення у майбутньому та забезпечення максимальної реалізації конституційних прав громадян» - запевняє профспілки Мінсоцполітики. Чого варті чергові обіцянки міністерства?

 

Департамент захисту соціально-економічних прав