1412

Держказначейство проінформувало Федерацію профспілок України про 100-відсоткове фактичне перерахування з держбюджету місцевим бюджетам освітньої та медичної субвенцій, а також субвенції на підготовку робітничих кадрів за підсумками 2015 року. Саме ці субвенції забезпечували регіони коштами на фінансування медицини і освіти, зокрема спрямовуються на виплату зарплат персоналу.

тис. грн.

Всього передбачено на 2015 рік

Виконання розпису на 2015 рік

Виконання розпису за січень-грудень 2015 року

Медична субвенція

46 177 023,6

Освітня субвенція

44 087 024,7

100%*

Субвенція на підготовку робітничих кадрів **

5 486 100,8

100%

* - Виконання розпису в Донецькій області – 99,9% (відхилення від розпису 1 767,3 тис. грн).

** - змінами до Бюджетного кодексу України (Закон реєстр. №914 від 24.12.2015) субвенція на підготовку робітничих кадрів була скасована. З 2016 року фінансування професійно-технічної освіти буде здійснюватись за рахунок власних доходів місцевих бюджетів.

Підводячи підсумки 2015 року Державна казначейська служба України повідомила про виконання на 87,3 % розпису перерахування з Держбюджету місцевим бюджетам субвенції на надання пільг з послуг зв’язку, інших передбачених законодавством пільг (крім пільг на одержання ліків, зубопротезування, оплату електроенергії, природного і скрапленого газу на побутові потреби, твердого та рідкого пічного побутового палива, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирної плати (утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), вивезення побутового сміття та рідких нечистот) на компенсацію втрати частини доходів у зв’язку з відміною податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів та відповідним збільшенням ставок акцизного податку з пального і на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій.

Найбільше виконання розпису – м. Київ (100%), Житомирська (98,8%), Херсонська (97,7%), Чернігівська (97,4%) області, решта регіонів – в межах 78,1–96,2%.

З інформацією Державної казначейської служби України можна ознайомитись тут.

Враховуючи важливість фінансування освітньої, медичної субвенцій, а також відповідної субвенції з видатками на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій, ФПУ направлено запит до Державної казначейської служби України щодо надання щомісячної інформації про фактичне перерахування коштів з Держбюджету місцевим бюджетам на фінансування зазначених субвенцій у 2016 році. Відповідна інформація буде розміщуватися на сайті ФПУ.

Департамент захисту соціально-економічних прав