1340089664

На погодження до СПО об’єднань профспілок надійшов проект постанови Кабінету Міністрів України «Про вдосконалення умов оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери»  (з додатками), (далі – Проект постанови).

Проект постанови практично не відрізняється від норм чинної постанови Кабінету Міністрів України № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» і не являє собою вдосконалення умов оплати праці працівників окремих галузей бюджетної сфери, так як її норми не спрямовані на покращення умов оплати праці працівників галузі, і не сприяє підвищенню їх соціально-економічного захисту.

Так, зокрема, Єдина тарифна сітка розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери містить ідентичні чинним тарифні коефіцієнти.

Сам же Проект постанови являє собою механічне об’єднання діючих галузевих нормативних актів з питань оплати праці працівників освіти, охорони здоров’я, культури, соціального захисту, окремих наукових установ, інших галузей бюджетної сфери з незначним збільшенням тарифних розрядів за деякими посадами та скасування окремих Урядових постанов.

На переконання СПО об’єднань профспілок, заявлене в назві зазначеного Проекту постанови «вдосконалення умов оплати праці» мало б передбачати недопущення порушень законодавства з оплати праці, виявлення та розв’язання проблем, які існують в системі оплати праці працівників бюджетної сфери, усунення наявних недоліків.

Враховуючи вищевикладене, позиція СПО об’єднань профспілок наступна: Проект постанови у запропонованій редакції не може бути погоджений, оскільки потребує суттєвого доопрацювання (лист СПО об’єднань профспілок від 15.02.2016 №01-13/132-СПО додається).

Департамент захисту соціально-економічних прав