ЗАР2

Питання створення в Україні гарантійної установи для погашення заборгованості із виплати заробітної плати, додаткових механізмів соціально-економічного захисту працівників обговорили 16 лютого учасники засідання профспілкової експертної групи за участі науковців. Вів засідання заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк.

Проблема заборгованості із виплати заробітної плати в незалежній Україні має довготривалу історію. Проте, нажаль, в цій історії не знайшлося місця для забезпечення конституційного права працюючої людини на своєчасність отримання заробленого.

Сума заборгованості із виплати заробітної плати складає 1880 млн. грн., з них 1302 млн. грн. – це борги економічно активних підприємств та
майже 550 млн. грн. – борги підприємств-банкрутів.

ЗАР1

На подолання цього ганебного явища профспілки вже використовують максимально широкий спектр заходів. Проте, змушені констатувати, що часто для вирішення цієї проблеми потрібна також політична воля керівництва держави.

Так, заборгованість на підприємствах-банкрутах, яка, в більшості випадків, не буде погашеною через недостатність ліквідаційної маси, складає 0,0009% від дохідної частини державного бюджету. Тобто цю проблему можна було б вирішити «одним розчерком пера».

З іншого боку, левова частка заборгованості – 70% – це борги економічно активних підприємств. Тобто тих підприємств, які працювали вчора, працюють сьогодні і будуть працювати завтра. Їхнє «вчора» і «сьогодні» відбулося за рахунок працівника. Наше завдання не допустити щоб їхнє «завтра» також лягло на плечі людини праці.

 

Департамент захисту соціально-економічних прав