soc1

15 лютого 2016 року представники Міністерства фінансів України провели презентацію реформи з верифікації пенсіонерів та отримувачів соціальних допомог. У зазначеному заході взяли участь експерти Реанимационного пакету реформ (РПР), представники Мінекономрозвитку, Верховної Ради України та Департаменту захисту соціально-економічних прав апарату Федерації профспілок України.

Верифікація – комплекс заходів, спрямованих на підтвердження достовірності наданих даних отримачів соціальних допомог.

Як поінформував керівник управління верифікації та моніторингу виплат Міністерства фінансів України Андрій Рязанцев «Мінфін лише намагається з’ясувати, що кошти, які сьогодні виділяються Пенсійним фондом та іншими державними установами (соціальні фонди, Міністерство соціальної політики України) отримують справжні пенсіонери, справжні громадяни, а не «мертві душі» або «шахраї».

Міністерство фінансів України має намір провести аудит і верифікацію соціальних виплат і їх одержувачів для оптимізації системи соціального захисту та соціального забезпечення громадян.

За оцінками Мінфіну, верифікація дозволить заощадити на витратах держбюджету 5 млрд грн, при цьому соціальна підтримка буде надаватися тільки тим особам, які реально її потребують, для чого міністерство планує перейти на систему адресних виплат соціальної допомоги.

При аналізі міжнародного досвіду з’ясовано, що під час верифікації соціальних допомог у Канаді виявляється 3,5 % хибних призначень, а в Україні - 0,9 %.

Також А. Рязанцев зазначив, що ефективність соціального інспекторату низька і потребує подальшого удосконалення.

За попередніми підрахунками, один соціальний інспектор мав би перевіряти 37,2 тис. виплат на рік або 101 виплату в день.

Завданням Мінфіну при проведення верифікації наразі є лише виявлення порушень. Наступним кроком є повідомлення розпорядника коштів про виявлення порушення і надання рекомендації. Далі – це справа цього розпорядника коштів.

Найближчі плани – це виявлення померлих отримувачів соціальних допомог та пенсій і запровадження пенсійних карток з терміном придатності 6 місяців.

Учасники обговорили запропоновані пропозиції та в цілому їх підтримали. На думку експертів, верифікація дозволить визначити нужденних і саме їм спрямовувати фінансову підтримку від держави.

Департамент захисту соціально-економічних прав