НЕПР

 

16 лютого відбулось фахове обговорення проблемних питань щодо статусу неприбутковості профспілок за участі Голови СПО об’єднань профспілок, Голови ФПУ Григорія Осового, заступника Голови ФПУ Євгена Драп’ятого, представників членських організацій ФПУ та фахівців апарату ФПУ .

 

НЕПР1

 

Голова ФПУ Григорій Осовий проінформував присутніх про нові можливості вирішення проблем неприбуткових організацій в рамках Платформи громадського суспільства Україна-ЄС.

 

НЕПР2

 

Керівник департаменту захисту соціально-економічних прав Людмила Остапенко доповіла про дії ФПУ з відстоювання прав та інтересів членів профспілок та профспілкових організацій при реформуванні податкової системи України.

Також було проінформовано присутніх, що за результатами наполегливих дій ФПУ, політична партія «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» надіслала 04.02.2016 року Депутатське звернення до Міністерства фінансів України щодо необхідності більш чіткого визначення у Податковому кодексі України права профспілок, як неприбуткових організацій.

Разом з тим було зазначено, що СПО об’єднань профспілок, у зв’язку з неузгодженістю положень абзацу 4 п.п.133.4.1 п.133.4 ст.133 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) та ст.18 Закону України від 15.09.1999 № 1045-XIV «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», стосовно порядку використання коштів та майна у разі припинення організації (ліквідації, поділу, злиття, приєднання або перетворення), звернувся до Міністерства юстиції України з проханням надати роз’яснення щодо норми, яку повинні передбачити профспілки, їх організації та об’єднання в установчих документах, для збереження статусу неприбутковості.

 

НЕПР5

 

За результатами обговорення, присутні дійшли висновку про необхідність відображення в Статутах профспілок вимог, визначених пп.133.4.1 п.133.4 ст.133, серед яких, зокрема:

- заборона розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління, інших пов’язаних з ними осіб;

- передбачення передачі активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення).

 

НЕПР4

 

Крім того, було зазначено, що відповідно до п.п.133.4.2. п.133.4 ст.133 доходи (прибутки) неприбуткової організації повинні використовуватись виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

Також було проінформовано колег про проблемні питання, які виникають при отриманні статусу неприбутковості у новостворених профспілкових організацій, що використовують Статут вищої за статусом профспілки та який не приведено у відповідність з п.п.133.4.1. п.133.4 ст. 133 Кодексу.

Відповідно до п. 35 підрозд. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» Кодексу   неприбуткові підприємства, установи та організації, внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій на день набрання чинності Законом № 652, що не відповідають вимогам п. 133.4 ст. 133 Кодексу, мають до 01 січня 2017 року привести свої установчі документи у відповідність із нормами Кодексу.

Після обговорення зазначеної проблеми учасники наради дійшли висновку, що для новостворених профспілкових організацій є доцільним залишатися структурним підрозділом вищої за статусом профспілки до внесення змін до Статуту.

Крім того учасників наради було проінформовано про оприлюднення 11.02.2016, на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України, доопрацьованого проекту наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації», який підготовлено відповідно до прийнятого Закону № 652.

Після обговорення учасники наради вирішили протягом тижня опрацювати проект нової форми Звіту, після чого, на наступному тижні, провести фахову нараду та надати свої пропозиції та зауваження.

 

Департамент захисту соціально-економічних

прав апарату ФПУ