35 main

 

16 лютого ц.р. у приміщенні Київської міської ради профспілок на чисельні прохання спілчан начальник відділу житлових субсидій Управління пільг державної та регіональної допомоги Департаменту соціальної політики КМДА – Бученко М.В. поінформував про стан надання субсидій киянам.

 

Як повідомив Бученко М.В., оскільки з 01.05.2015 року була спрощена процедура надання громадянам житлових субсидій, у м. Києві кількість отримувачів цих субсидій значно збільшилась. У 2014 -2015 рр. всього по м. Києву було 52 тис. отримувачів житлових субсидій, з 01.05.2015 - вже 196 тис., що в 3,5 рази більше.

Субсидія є безповоротною адресною допомогою і сума коштів визначається і перераховується споживачам в розмірі соціальних нормативів.

Проте, на сьогодні є непоодинокі випадки накопичення коштів субсидії, які зберігаються на рахунках громадян – споживачів житлових послуг внаслідок економного споживання послуг. В рахунках по сплаті за комунальні послуги зазначаються суми переплат з позначкою «мінус».

Як зазначив, представник КМДА, питання щодо залишків коштів на рахунків споживачів опрацьовується. Сума субсидій, яку органами соціального захисту населення було переказано на рахунки організацій – надавачів комунальних послуг і яка не використана домогосподарством внаслідок економії споживання послуг, зараховується організацією як оплата послуг, у тому числі обов’язкової частки платежу домогосподарства на наступні розрахункові періоди (відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги», плата за комунальні послуги нараховується щомісячно, отже, розрахунковим періодом вважається календарний місяць).

 

 Департамент захисту соціально-економічних прав