6666688888

 

В Українському кризовому медіа-центрі, 23 лютого 2016 року відбулися відкриті дебати на тему «Податкова реформа в Україні», у яких взяли участь фахівці ФПУ.

 

Основними спікерами були: Іван Міклош, депутат парламенту Словаччини і головний радник міністра фінансів України, екс-віце-прем’єр-міністр та екс-міністр фінансів Словаччин, Сімеон Дянков, професор Лондонської Школи Економіки, екс-віце-прем’єр-міністр та екс-міністр фінансів Болгарії, Павло Кухта, економічний експерт Реанімаційного Пакету Реформ.

Головним посилом зустрічі можна визначити необхідність пошуку збалансованого та системного підходу до реформування податкової системи.

Так, Сімеон Дянков, зазначив, що Україні слід не просто впроваджувати податкову реформу, а поєднувати її з іншими реформами, які принесуть додаткові надходження державі, зокрема, має відбутися приватизація. У перші роки впровадження реформи, Уряд повинен мати додаткові джерела фінансування і серйозну програму приватизації.

Екс-віце-прем’єр-міністр Болгарії підкреслив, що в кінці минулого року Україна перебувала у складному макроекономічному становищі, тому очевидно, що запровадження податкової реформи не може дати миттєвого результату. Крім того, країни, в таких умовах, зазвичай проводять реформи у кілька етапів, поліпшуючи адміністрування податків та зменшуючи податкові привілеї, як це робили свого часу Грузія та Естонія.

Іван Міклош, поділився досвідом Словаччини, де податкова реформа була впроваджена одним кроком. При цьому використали лише один податок, для спрощення системи, виключивши будь-які спеціальні режими та спеціальні ставки. За його словами, стара податкова система містила понад 80 різних податкових ставок. Після реформи залишилась одна – 19% для всіх податків, включно з ПДВ. Також у Словаччині скоротили податок на передачу нерухомості, на дивіденди, спадок тощо.

Разом з тим, Павло Кухта, наголосив, що зменшення податків на працю і вирішення проблем з відшкодуванням ПДВ – це було два першочергових завдання. Тому, незважаючи на певну хаотичність проведення податкової реформи, вжиті заходи у цих напрямах - це великий крок уперед.

На сьогодні тривають дискусії між Урядом, депутатами та неурядовими організаціями щодо адміністрування податків. На думку Павла Кухти, податкова реформа триватиме в Україні ще кілька років.

ФПУ продовжує здійснювати моніторинг проведення податкової реформи та відстоювати принципи справедливого оподаткування доходів громадян.

 

 Департамент захисту соціально-економічних прав