966

24 лютого 2016 року під головуванням заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства, керівника Робочої групи з підготовки до розгляду у другому читанні проекту Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (реєстр. № 1581-д) Бабак А.В. проведено перше засідання Робочої групи.

У засіданні взяли участь уповноважені особи Мінрегіону, Мінсоцполітики, Міненерговугілля, Мінприроди, НКРЕКП, Антимонопольного комітету, КМДА, представники галузевих асоціацій, Федерації профспілок України, громадських інституцій та міжнародні експерти.

В ході засідання було обговорено питання Розділу ІІІ проекту «Оплата житлово-комунальних послуг», а саме щодо плати за клієнтське обслуговування, яке викликало найбільшу дискусію серед присутніх.

Фахівець Департаменту захисту соціально-економічних прав апарату ФПУ Александрова О.М. повідомила, що профспілкові організації висловили категоричне заперечення проти введення плати за клієнтське обслуговування, оскільки це ляже важким тягарем на збіднілих споживачів комунальних послуг.

У п.11 ст. 1 запропонованого проекту Закону зазначено, що плата за клієнтське обслуговування – додатковий платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги в разі укладання договорів про надання комунальної послуги.

Як повідомила керівник Робочої групи Бабак А.В., діючий тариф вже містить таку складову як плата за клієнтське обслуговування, і з метою створення прозорої системи  формування тарифів необхідно їх виокремити. За пропозицією фахівців, необхідно також відокремити окремою статтею  таку послугу, як повірка лічильників, яка також є складовою тарифу.

Оскільки до проекту висловлено багато (362) зауважень та пропозицій, які  потребують додаткового аналізу з метою вироблення узгодженої позиції, було прийнято рішення наступні засіданні Робочої групи присвяти обговоренню окремих блоків питань.

Зокрема провести засідання за таким графіком:

1 березня ц.р. о 10.00 – прилади обліку комунальних послуг, їх технічне обслуговування, плата за встановлення та обслуговування;

3 березня ц.р. о 10.00 – послуги з управління багатоквартирним будинком, права та обов’язки управителя, його винагорода;

10 березня ц.р. о 10.00 – поводження з твердими побутовими відходами, вибір виконавця, одиниця обліку, якість послуг.

Департамент захисту соціально-економічних прав