YERTS-1366-890x395

 

1 березня 2016 року під головуванням Бабак А.В. - заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства, керівника Робочої групи з підготовки до розгляду у другому читанні проекту Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (реєстр. № 1581-д) проведено друге засідання Робочої групи.

 

У засіданні взяли участь представники Мінрегіону, Міненерговугілля, Мінприроди, НКРЕКП, Антимонопольного комітету, КМДА, ПАТ «Київводоканалу», Держенергоефективності, обслуговуючих компаній, галузевих асоціацій, спілки власників житла міст Одеси та Харкова, Асоціації підприємств будівництва та житлово-комунального господарства, Федерації профспілок України, громадських інституцій та міжнародні експерти.

В ході засідання було обговорено проблемні питання статті 15 запропонованого законопроекту №1581-д щодо комерційного обліку комунальних послуг, а також принципи визначення плати за послуги водопостачання та водовідведення.

В ході засідання обговорювалися наступні питання:

- можливість встановлення єдиних для всіх тарифів на послуги (для мешканців багатоповерхових будівель, приватних будинків, бюджетних установ);

- можливість надання для ОСББ або управителя (комісіонера) знижки до тарифу, розмір якої дорівнює витратам на збут в багатоквартирному будинку;

- чи потрібно запровадження двоставкових тарифів, оскільки мешканці не розуміють, що таке двоставковий тариф;

- залишення чи вилучення з тарифу послуг повірки, монтажу, демонтажу квартирних лічильників обліку;

- визначення, у який спосіб співвласники багатоквартирного будинку забезпечують експлуатацію внутрішньо будинкових мереж, як це відображати в типовому договорі надання комунальних послуг.

Найбільш бурхливу дискусію викликало обговорення питання щодо порядку розподілу між споживачами утрати та витоків води при нарахуванні за спожиті послуги, а також порядок нарахування послуг тим мешканцями, які не мають засобів обліку, назви засобів вимірювальної техніки – чи будуть вони комерційними чи ні, місцезнаходження лічильників (у квартирі споживача чи у будинку), на підставі показів яких сплачуватимуться споживачами послуги ЖКГ. Ці питання є важливими, оскільки від їх вирішення залежить загальна концепція порядку сплати споживачами за житлово-комунальні послуги.

За словами, керівника Проекту IFC «Енергоефективність у житловому секторі України» Гжегоша Гайди, у Польші у багатоквартирному будинку є лише загальнобудинковий лічильник. Кожний рік ОСББ, робота якого регламентована, розраховує бюджет на сплату за послуги ЖКГ з розрахунку – історичний обсяг використання послуг ЖКГ у даному конкретному багатоквартирному будинку та вартість (тариф) послуги з розрахунку на рік. Кожний мешканець – споживач послуг ЖКГ сплачує цей рахунок. У кінці року ОСББ підводить кінцеві розрахунки, у випадку недоплати - споживач здійснює повний розрахунок за ці послуги, у випадку переплати - надлишкова сума зараховується у наступні платежі.

Як було повідомлено на засіданні, закон Польщі про житлово-комунальні послуги, хоча і довго опрацьовувався (майже десять років), є одним із виважених і дієвих у країнах Європи.

Під час засідання усі присутні наголошували щодо необхідності запровадження прозорої системи формування тарифів на послуги житлово-комунального господарства та недопущення покладення зайвих витрат на споживачів.

Як повідомила керівник Робочої групи Бабак А.В., за результатами проведеного засідання стаття 15 «Комерційний облік комунальних послуг» законопроекту до                   10 березня ц.р. буде доопрацьована із залученням фахівців Мінрегіону, НКРЕКП, КМДА, ПАТ «Київводоканалу», Держенергоефективності, обслуговуючих компаній тощо, та остаточно обговорена 10 березня 2016 року.

Наступні засідання відбуватимуться за таким графіком:

3 березня ц.р. о 10.00 – послуги з управління багатоквартирним будинком, права та обов’язки управителя, його винагорода;

10 березня ц.р. о 10.00 – поводження з твердими побутовими відходами, вибір виконавця, одиниця обліку, якість послуг.

 

Як зазначала під час засідань керівник Робочої групи Бабак А.В., засідання Робочої групи з доопрацювання законопроекту 1581-д і підготовки його до другого читання є відкритими, у разі бажання взяти участь у засіданнях необхідно зареєструватися у секретаря Робочої групи Бєльдєй М.В. за телефоном 255-48-00.

 

 

                                   Департамент захисту соціально-економічних прав