Chernobyl


    
Парламентом прийнято Закон України «Про внесення зміни до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 04 лютого 2016 року № 987-VIII, який набрав чинності з 1 січня      2016 року.


Законом України № 76-VIII від 28.12.2014 «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» були внесені зміни до деяких законів України, в тому числі до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», зокрема статтю 39, яка передбачала право громадян, які працюють у зоні відчуження, на встановлення доплат в порядку та розмірах визначених Кабінетом Міністрів України, було виключено.
Завдяки прийняттю Закону України від 04.02.2016 № 987-VIII поновлена дія статті 39 і, відповідно, громадяни, які працюють у зоні відчуження, знову отримуватимуть доплату, яка була скасована у 2015 році.
Розмір доплати встановлюватиме Кабінет Міністрів України.
СПО об’єднань профспілок неодноразово наголошував Уряду щодо необхідності поновлення скасованих Законом України від 28.12.2014 № 76-VIII прав і соціальних гарантій громадянам, зокрема чорнобильцям, для зняття соціальної напруги серед постраждалих громадян внаслідок аварії на ЧАЕС та відновлення соціальної справедливості.

 

Довідково:
У Верховній Радій України очікує на друге читання проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо соціального захисту постраждалих осіб) (реєстр. № 2093), яким запропоновано поновити поняття «зона посиленого радіоекологічного контролю», і в зв’язку з чим повинні бути поновлені соціальні гарантії і права громадянам, віднесених до четвертої категорії, оскільки скористатися своїми правами вони можуть лише при проживанні на території зони посиленого радіоекологічного контролю. Це ж стосується і дітей.
Підтримуючи вказаний законопроект, СПО об’єднань профспілок листом від 23.02.2016 № 01-13\168-СПО звернувся до відповідних Комітетів Верховної Ради України з проханням внести до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» низку доповнень, які передбачають надання компенсацій та пільг громадянам та дітям, які проживають на територіях радіоактивного забруднення.

 

Департамент захисту соціально-економічних прав