9d99ce06e9cc2b6f05750f3e9a9b199d

 

В Україні вже довгий час існує нагальна необхідність реформування системи житлово-комунального господарства задля надання населенню та підприємствам якісних послуг з постачання води, газу, електроенергії, послуг теплопостачання, якісного обслуговування житлового фонду та інших комунальних послуг.

 

Головним результатом проведення реформи на сьогодні є стимулювання громадської активності населення в об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) або введення інституту управителів.

З 1 липня 2015 року набув чинності Закон України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку» від 14.05.2015 №417-VIII.

Відповідно до ст.9, 27 цього Закону управління багатоквартирним будинком здійснюється його співвласниками. За рішенням співвласників усі або частина функцій з управління багатоквартирним будинком можуть передаватися управителю або всі функції - об’єднанню співвласників багатоквартирного будинку та протягом одного року з дати набрання чинності (до 1 липня 2016 року) співвласники багатоквартирного будинку повинні визначитись з формою управління. В іншому разі виконавчим органом місцевої ради, на території якої розташований багатоквартирний будинок, призначається управитель на конкурсних засадах.

Крім того, проектом Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (реєстр. № 1581-д), який готується до другого читання, врегульовуються деякі питання діяльності управителів. В прикінцевих положеннях цього законопроекту зазначена дата набуття чинності – «через три місяці з дати його опублікування».

Водночас не створені ані законодавчі, ані фактичні передумови для впровадження ОСББ та інституту управителів. На сьогодні існує велика кількість неврегульованих питань у житлово-комунальній сфері, проте одною з головних причин відтермінування вищезазначених нормативних актів є той факт, що переважна частина мереж ЖКГ України є застарілою і активно експлуатується ще з радянських часів.

З того часу майже жодного ремонту не зазнало технічне забезпечення як водопостачальних так і теплорозподільних та каналізаційних мереж тощо.

І тому спостерігається злочинне намагання влади скинути з себе тягар застарілого житлового фонду, який в багатьох випадках є в аварійному стані, на плечі збіднілих споживачів житлово-комунальних послуг, які не всі є мешканцями сучасних новозбудованих багатоповерхових будинків.

В зв’язку з чим, СПО об’єднань профспілок звернувся до Голови Верховної Ради України В.Б. Гройсмана, Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово - комунального господарства України зі зверненнями про відтермінування введення у дію норм Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку» від 14.05.2015 №417-VIII та внесення зміни у дату набуття чинності, яка визначена у прикінцевих положеннях проекту Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (реєстр. № 1581-д від 09.12.2015) щодо дати введення ОСББ та інституту управителів (копії листів додаються).

 

 

                                                           Департамент захисту соціально-економічних прав