world-consumers-rights-day

 

15 березня у світі відзначається Всесвітній день захисту прав споживачів (World Consumer Rights Day). Саме в цей день у 1962 році у своєму посланні до Конгресу США 35-й президент Джорж Кеннеді сформулював чотири основні права споживача: право на інформацію, право на безпеку, право на вибір і право бути почутим.

 

Згодом до них додалися ще чотири: право на відшкодування збитку, право на споживчу освіту, право на задоволення базових потреб і право на здорове навколишнє середовище.

Задля обговорення проблемних питань захисту прав споживачів в Україні 14 березня 2016 року в Київському національному торговельно-економічному університеті відбувся круглий стіл «Реформування системи захисту прав споживачів: крок до ЄС чи у зворотному напрямі?» під головуванням першого проректора, президента Всеукраїнської федерації споживачів «ПУЛЬС» Н.В.Притульської.

Участь у круглому столі взяли представники органів виконавчої влади, громадських організацій, платформи громадянського суспільства Україна - ЄС, експертного середовища, Федерації профспілок України, професійних асоціацій підприємництва, торгівельних мереж, ЗМІ.

Під час круглого столу Н.В.Притульська розповіла, що Закон України «Про захист прав споживачів», прийнятий ще в 90-х роках, був одним з найефективніших і визнаний міжнародною спільною найкращим. Інтереси споживача були пріоритетними. Український споживач мав презумпцію невинуватості і доказування факту надання якісних товарів або послуг покладався на власника. Проте, внесені законодавчі зміни вкрай ускладнили процедуру захисту прав споживачів.

Як повідомив голова правління ВГО «Фінансова грамота України» М.В. Стрельніков, «На сьогодні, тягар доказування своєї правоти покладається на споживача, при цьому проведення будь-якої експертизи є достатньо дорогим. Більш того, до 1 вересня 2015 року споживачі, які зверталися до суду з позовами, що пов'язані з порушенням їхніх прав, звільнялися від сплати судового збору на підставі п. 7 частини 1 ст. 5 Закону України «Про захист прав споживачів». Однак відтепер   ст. 5 Закону України «Про судовий збір» викладено у новій редакції, в якій відсутня будь-яка згадка про споживачів як про позивачів, які звільняються від сплати судового збору.

Таким чином, за новими правилами споживачі повинні сплачувати судовий збір на загальних підставах. Проте, є інший суперечливий момент, який не усунутий Законом України №484. Адже частиною 3 ст. 22 Закону України «Про захист прав споживачів» передбачено, що споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, що пов'язані з порушенням їх прав».

У своїй доповіді Н.В. Бородачова, віце-президент з питань міжнародного співробітництва Всеукраїнської федерації споживачів «Пульс», ознайомила присутніх із кращими європейськими практиками розвитку споживчої політики та новими підходами до захисту прав споживачів і висловила пропозиції щодо співпраці громадських організацій з державними органами влади.

Серед проблемних питань, за словами Наталії Бородачової, є необгунтоване поєднання в одну двох проголошених реформ, які реалізуються відповідно до прийнятої Кабінетом Міністрів України Стратегії сталого розвитку «Україна – 2020». Так, реформа у сфері забезпечення безпечності та якості харчових продуктів та реформа у сфері захисту прав споживачів на сьогодні поєднані в одну, і тим самим, порушують цілісність системи захисту прав споживачів, яка включає всі сектори та сегменти споживчого ринку.

Учасники кругового столу, обговорюючи питання щодо підвідомчості Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів трьом міністерствам – Міністерству аграрної політики та продовольства України, Міністерству економічного розвитку і торгівлі України, Міністерству охорони здоров'я, наголосили, що така ситуація ускладнює роботу структури.

Зі свого боку, голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа висловив, що спрямує усі зусилля, щоб налагодити ефективну роботу служби.

 

Довідково: В Ірландії, Данії та Сполученому Королівстві Великої Британії функції захисту прав споживачів покладені на міністра торгівлі і промисловості; у Німеччині, Франції, Бельгії, Греції та Голландії - міністра економіки, у РФ на Антимонопольний комітет, очолюваний головою, який має ранг міністра, в Португалії - на міністра захисту навколишнього середовища, в Іспанії - на міністра охорони здоров'я.

Учасники круглого столу активно дискутували, в результаті були внесені конструктивні пропозиції до проекту резолюції, яка була прийнята за основу (додається).

 

Звернення громадських організацій у сфері захисту прав споживачів

 

    Департамент захисту соціально-економічних прав