21

 

На виконання Рішення СПО об’єднань профспілок від 04.02.2016 № 28-4 Голова СПО об’єднань профспілок Г.В. Осовий звернувся до народних депутатів України з проханням ініціювати подання до Конституційного Суду України про відповідність Конституції України статей 7, 8, 9, а також п. 11 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» від 25.12.2015 року № 928-VIII.

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету перенаправив вищезазначене звернення до Кабінету Міністрів України, в результаті чого Міністерство фінансів України отримало доручення щодо його розгляду.

Звичайно ж Мінфін вважає конституційними норми Держбюджету-2016, якими:

-   встановлено розміри мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму, які в 2 рази менші за розрахований Мінсоцполітики фактичний прожитковий мінімум;

-   передбачено застосування такого антиконституційного показника як «рівень забезпечення прожиткового мінімуму»;

-   обмежено ряд законодавчо визначених пільг та гарантій.

Аргументуючи свою позицію, міністерство посилається на необхідність додержання принципу пропорційності між соціальним захистом громадян та фінансовими можливостями держави, законодавче регулювання суспільних відносин на засадах справедливості та рівномірності з урахуванням обов’язку держави забезпечувати гідні умови життя кожному громадянину України, а також на рішення Європейського суду з прав людини від 9 жовтня 1979 року та рішення Конституційного Суду України від 2 листопада 2004 року, 24 березня 2005 року, 20 червня 2007 року.

Крім того, Мінфін підкреслив, що «передбачені законами соціально-економічні права не є абсолютними. Механізм реалізації цих прав може бути змінений державою, зокрема, через неможливість їх фінансового забезпечення шляхом пропорційного перерозподілу коштів з метою збереження інтересів усього суспільства».

Профспілки категорично не згодні з такою позицією та наполягають на забезпеченні встановлення в Державному бюджеті України на 2016 рік розмірів основних державних соціальних стандартів і гарантій – прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати, мінімальної пенсії, визначених відповідно до норм Законів України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії», «Про прожитковий мінімум», з урахуванням рішень Конституційного Суду України від 22.05.2008 №10-рп/2008 й Окружного адміністративного суду м. Києва від 17.09.2015 №826/6362/15. Відповідні пропозиції надсилалися до Кабінету Міністрів України, парламентських фракцій, Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

 

З листом Мінфіну можна ознайомитися тут.

  

Департамент захисту соціально-економічних прав