86534232

У профільному Комітеті Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства з 24 лютого 2016 року розпочались засідання робочої групи з підготовки до розгляду у другому читанні проекту Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (реєстр. № 1581-д) під головуванням заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства, керівника Робочої групи Альони Бабак.

Наразі у Комітеті опрацьовуються пропозиції по реформуванню житлово-комунальної сфери щодо поглиблення демонополізації житлово - комунального господарства, створення конкурентного середовища на ринку комунальних послуг, підвищення якості надання послуг, удосконалення системи управління підприємствами галузі та відповідно відображення цих новацій у положеннях проекту Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (реєстр. № 1581-д), і є багато питань, які потребують особливої уваги, зокрема щодо врегулювання діяльності ОСББ та управителів.

Відповідно до Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку» від 14.05.2015 №417-VIII визначений кінцевий термін створення ОСББ – 1 липня 2016 року.

Проте на сьогодні в Україні не створені ані законодавчі, ані фактичні умови для впровадження ОСББ та інституту управителів.

Федерація профспілок України звернулася 14.03.2016 року до Голови Верховної Ради України Гройсмана В.Б., Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо:

- відтермінування введення у дію норм Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку» від 14.05.2015 №417-VIII щодо дати введення ОСББ та інституту управителів.

- зміни дати набуття чинності, яка визначена у прикінцевих положеннях  проекту Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.12.2015 (реєстр. № 1581-д).

Комітет Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства поінформував ФПУ, що найближчим часом розгляне проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» (щодо відтермінування примусового призначення виконавчим органи місцевої ради управителя багатоквартирного будинку) (реєстр. №4078 від 16.02.2016 р.) (автор - народний депутат України В. Дубіль), в якому пропонується відтермінувати положення про загальнообов’язкову зміну форми управління багатоквартирним будинком до двох років замість одного (лист додається).

Департамент захисту соціально-економічних прав