2013 072 016

 

Подальші дії Спільного представницького органу об’єднань профспілок щодо врегулювання розбіжностей, що виникли під час ведення колективних переговорів з укладення Генеральної угоди на новий строк, обговорили учасники засідання СПО. У заході взяли участь та виступили перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок Г.В.Осовий та заступник Голови СПО, керівник Робочої комісії об’єднань профспілок С.М.Кондрюк.

В рамках наділених повноважень, робочою групою СПО об’єднань профспілок, що створена з метою проведення консультацій та вироблення можливих компромісних редакцій, стороні центральних органів виконавчої влади та стороні роботодавців запропоновані компроміси щодо принципових положень віднесених до таблиці розбіжностей до проекту Генеральної угоди на 2013-2015 роки.

Незважаючи на повторно проведені 26 березня 2013 року консультації керівництва СПО об’єднань профспілок з Міністром соціальної політики України та керівництвом СПО сторони роботодавців, а також окремо проведеної 1 квітня 2013 року зустрічі керівників всеукраїнських профспілок виробничої сфери з представниками СПО роботодавців щодо принципових положень, віднесених до таблиці розбіжностей проекту Генеральної угоди на 2013-2015 роки не знайдено компромісу.

Зборами керівників профоб’єднань 1 квітня 2013 року прийнято рішення звернутися до Сторін колективних переговорів для врегулювання розбіжностей застосувати примирні процедури, у тому числі із залученням посередника та залучення Національної служби посередництва і примирення координатором у посередництві.

Враховуючи вищевикладене СПО об’єднань профспілок вирішив:

1. Взяти до відома пропозиції робочої групи СПО об’єднань профспілок щодо компромісних редакцій за принциповими положеннями, які віднесені до таблиці розбіжностей проекту Генеральної угоди на 2013-2015 роки.

2. Затвердити вимоги СПО об’єднань профспілок щодо врегулювання розбіжностей до Кабінету Міністрів України та СПО сторони роботодавців на національному рівні і направити їх для розгляду та надання обґрунтованої відповіді.

3. Взяти за основу склад примирної комісії для врегулювання розбіжностей в рамках примирних процедур між СПО об’єднань профспілок з Кабінетом Міністрів України та між СПО об’єднань профспілок та СПО сторони роботодавців на національному рівні.

4. Доручити керівництву СПО об’єднань профспілок:

4.1.   сформувати остаточний склад примирної комісії для врегулювання розбіжностей в рамках примирних процедур;

4.2.   провести примирні процедури із залученням незалежних посередників.

5. У разі неотримання відповіді на вимоги СПО об’єднань профспілок від Сторін колективних переговорів чи неврегулювання розбіжностей за Генеральною угодою на 2013-2015 роки провести засідання СПО об’єднань профспілок 22 квітня 2013 року з метою визначення подальших дій.

Учасники засідання обговорили також питання про позицію СПО об’єднань профспілок стосовно підходів щодо визначення розміру мінімальної заробітної плати. З метою реалізації положень п.8 додатку 7 до діючої Генеральної угоди «Регламент ведення колективних переговорів щодо встановлення розміру мінімальної заробітної плати» СПО об’єднань профспілок на національному рівні вирішив при проведенні колективних переговорів щодо визначення мінімальної заробітної плати пропонувати визначати розмір мінімальної заробітної плати на 3 роки у 4 кроки, виходячи з того, що розмір мінімальної заробітної плати:

1) має відповідати розміру фактичного прожиткового мінімуму, розрахованого Мінсоцполітики, з урахуванням податку на доходи фізичних осіб. (За попередніми розрахунками розмір мінімальної заробітної плати у 2014 році за таких умов має складати 1429 грн.);

2) має відповідати фактичному прожитковому мінімуму, в складі якого вартість продуктів харчування повинна складати 40-45% з урахуванням єдиного соціального внеску та податку на доходи фізичних осіб;

3) повинен включати сімейну складову, яка полягає у забезпеченні достатнього життєвого рівні сім’ї працівника (орієнтовно коефіцієнт сімейної складової має складати 1,25);

4) повинен включати інвестиційну складову, яка полягає у забезпеченні накопичень з подальшим інвестуванням у житло, платні медичні та освітні послуги тощо.

Було також підкреслено, що етапність таких кроків повинна визначатись динамікою прогнозних макропоказників, зокрема ростом або падінням ВВП. Розмір мінімальної заробітної плати не повинен виходити за межі 45-50% від середньої заробітної плати для забезпечення мотивації до кваліфікованої праці.

Серед питань, які були розглянути під час заходу: про стан соціально-трудових відносин на підприємствах транснаціональних компаній в Україні, про позицію СПО об’єднань профспілок щодо перегляду діючих Граничних тарифів на загальнодоступні телекомунікаційні послуги, а також про делегування представників СПО об’єднань профспілок до складу тристоронньої делегації України для участі у 102- й сесії Міжнародної конференції праці.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

2013 072 005

 

2013 072 006

 

 

2013 072 004

 

2013 072 003

 

2013 072 010