2013 079 004

Легалізація «тіньової» заробітної плати, прихованої зайнятості на сьогодні є одним із найпріоритетніших напрямків роботи не тільки державних служб, а й профспілок, боротьба яких направлена на викорінення нелегальної, нестійкої та нестандартної зайнятості, «тіньової» виплати заробітної плати, інших порушень трудових прав. На цьому наголошували учасники круглого столу «Нелегальні трудові відносини та заробітна плата «в конвертах». Шляхи подолання цього ганебного явища», який відбувся 16 квітня у Київської міської раді профспілок.

У заході взяли участь та виступили заступник Голови Федерації профспілок України С.М.Кондрюк, голова Київської міської ради профспілок В.П.Мельник, начальник Управління праці та зайнятості Департаменту соціальної політики КМДА В.В. Соя, начальник управління надходження доходів Головного управління Пенсійного фонду в м. Києві С.В. Кепина, заступник начальника управління Державної податкової служби у м. Києві С.С.Шаповал, керівник Департаменту виробничої політики та колективно-договірного регулювання ФПУ О.Д. Павлюк, завідувач відділу оплати праці цього Департаменту О.В. Морозова.

«Сьогодні українець не в змозі заробити достатньо, щоб забезпечити себе та свою родину навіть елементарними засобами для життя, - сказав заступник Голови ФПУ С.М.Кондрюк. – Чому роботодавці проти підвищення заробітної плати? Адже це підвищення корисно всім – і працівнику, і роботодавцям, і державі. Тому що за 22 роки незалежності дуже велику шкоду нанесло саме те, що рівень заробітної плати, перш за все мінімальної, підвищувався дуже повільно. Парадоксальна ситуація: у сукупних доходах українця заробітна плата складає лише 39 відсотків. Для того, щоб заробити на мінімальну пенсію, треба мати зарплату не менш 2 тисяч гривень. Сьогодні держава вимушена доплачувати до мінімальної пенсії. Вихід – радикальне підвищення заробітної плати, перш за все, мінімальної. Лише за рахунок радикального збільшення заробітної плати країна зможе подолати соціальні негаразди».

«Виплата заробітної плати в «конвертах» та приховування громадянами своїх реальних доходів негативно впливає на поповнення бюджету, і як результат, на рівень життя незахищених верств населення, заробітну плату працівників бюджетної сфери та позбавляє працюючих соціального захисту - сказав голова Київської міської ради профспілок Валентин Мельник. – Ми хочемо, щоб людина праці отримувала гідну зарплату. Але для цього має бути політична воля».

Підбиваючи підсумки дискусії учасники круглого столу дійшли висновку, що нелегальний ринок праці існує завдяки недосконалості нормативно-правової бази. Вона надає змогу роботодавцям, оминаючи або порушуючи норми закону, нелегально працевлаштовувати людей, які в пошуках заробітку погоджуються на будь-які умови.

За результатами круглого столу було прийнято Резолюцію.

Фоторепортаж

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ