2013 093 005

 

Позитиви й негативи глобалізації для вітчизняного ринку праці обговорено 24 квітня у ФПУ під час круглого столу, в якому взяли участь представники членських організацій і фахівці апарату ФПУ, науковці з Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана.

Відкриваючи засідання заступник Голови ФПУ С.М.Кондрюк наголосив на тому, що профспілки у процесі визначення своєї позиції щодо найбільш актуальних для України питань, вважають за необхідне проводити фахові дискусії та консультації з представниками наукових кіл.

- Ми вже маємо такі напрацювання у сферах оплати праці, зайнятості, оподаткування. На мій погляд, - зазначив С.М.Кондрюк. - від цього є взаємна користь.

Однією з таких важливих тем для обговорення цього разу було обрано вплив процесів глобалізації на систему трудових відносин, що існує в нашій державі. Практичні рекомендації на тему: «Ринок праці в умовах глобалізації» перед аудиторією презентувала науковець В.В.Сандугей (КНЕУ).

Вона детально розповіла про те, що представляє собою процес глобалізації, як він впливає на ринки країн з перехідною економікою, яким чином глобалізація змінює вітчизняний ринок праці, що позитивного й негативного це має для нашого суспільства.

Наприкінці науковець зробила висновок про необхідність відроджувати вітчизняне виробництво, забезпечувати працівникам гідний рівень заробітної плати – тільки за таких умов рекомендації вчених можуть мати ефект та позитивне практичне втілення.

Під час дискусії говорилося про необхідність проведення експертизи ринку праці з метою встановлення об’єктивних даних щодо кількості зайнятого населення, рівня безробіття і розміру зарплати, умов праці, а саме – чи людина працює з належним оформленням трудових відносин, бо на умовах так званої само зайнятості.

Також йшлося про те, що праця в Україні має стати рентабельною і в цьому багато що залежить від держави. Профспілки в свою чергу ведуть постійний соціальний діалог, вживають усіх можливих заходів, спрямованих на виявлення економічних і соціальних «хвороб», у тому числі тих, що має вітчизняний ринок праці, а потім пошуку рецептів їх лікування.

Результатом дискусії стало застереження профспілок відносно того, що процеси глобалізації не повинні приводити до негативних наслідків, а приносити більше позитивних змін до вітчизняної економікі та суспільства у цілому.

ІАЦ

 

2013 093 002

 

2013 093 007

 

 

2013 093 011

 

2013 093 012

 

2013 093 003