2013 106 027

 

У рамках Пленуму Профспілки працівників машинобудування та металообробки України, що відбувся 23 травня, з основного питання «Про виконання Програми дій Профспілки на 2011-2016 роки», було відзначено переможців колдоговірної компанії минулого року у машинобудівній галузі.

Ними стали колективні договори ПАО «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання ім. Фрунзе» та ПАО «Новокраматорский машинобудівний завод» (м. Краматорськ Донецької області).

У церемонії вручення дипломів переможців взяв участь заступник голови ФПУ С.М.Кондрюк, який у своєму виступі зазначив, що сам факт укладення Колективного договору в існуючих соціально-економічних умовах вже є перемогою, а якщо він визнаний кращим, то це дуже велике досягнення.

Звертаючись до переможців заступник Голови ФПУ підкреслив, що доводиться обирати кращих з найкращих, тому досягнення колективів названих підприємств мають стати показовими для інших, саме прикладом - як в умовах сьогодення добре працювати, а не казати, чому не можна цього зробити, й не зважаючи на труднощі, досягати найкращих результатів.

За дорученням Голови ФПУ дипломи переможців колдоговірної компанії у машинобудівництві отримали голови профкомів ПАО «Сумське МПО ім. Фрунзе» Іван Совгіра та ПАО «НКМЗ» - Володимир Тука. Вони подякували ФПУ та ЦК профспілки «Машметал» за високу оцінку їхньої роботи над колдоговорами, а також висловились за те, що у наступному досягнення у колдоговірній роботи мають стати ще більшими.

 

2013 106 014

 

Іван Совгіра – голова профкому ПАО «Сумське МПО ім. Фрунзе»:

- Колективний договір характеризує рівень соціального діалогу на підприємстві між найманими працівниками, яких представляє профспілка, та адміністрацією підприємства, тобто роботодавцями. Факт визнання нашого колдоговору найкращим – є свідченням, що цей рівень є високим.

Я вважаю, що основою й особливістю нашого колективного договору є високий рівень соціальних гарантій, що забезпечують з одного боку роботодавець, а з іншого – профспілка. Але нам ще є над чим працювати.

-                    Дійсно, наш колективний договір поки що не зовсім досконалий, але він перевірений роками. Можна за вимогами часу до нього вносити зміни, але на даний час – я вважаю, що він достатньо гарантій, і ми готові поділитися своїм досвідом з колегами.

 

2013 106 020

 

Володимир Тука – голова первинної профспілкової організації ПАО «Новокраматорський машинобудівний завод».

- Не зважаючи на перемогу, наш колдоговір поки що далекий від досконалості. Але, перш за все, хочу зазначити, що в усьому світі вважають - підприємство є успішним не тільки за умов налагодженого та високопродуктивного виробничого процесу, а також за умов забезпечення адміністрацією підприємства соціальних гарантій для працівників. Також має бути достатньо високим рівень соціального діалогу роботодавців з представниками колективу.

Керівник нашого підприємства також вважає, що задля гарної атмосфери на виробництві потрібно встановити конструктивний контакт між профкомом та адміністрацією заводу. І ось вже тривалий час у нас робиться все, щоб ті соціальні гарантії, що були ще колись, не тільки збереглися, а й постійно збільшувалася їх кількість і якість.

Директор пишається тим, що умови колективного договору ніколи не порушувалися, навіть за часи економічної кризи, або працюючи в умовах неповного завантаження вдалося зберегти рівень зарплати.

На даний час у нас існує дитячий оздоровчий центр, який щорічно приймає дітей на оздоровлення, – це одна з норм колективного договору. Було ухвалено рішення, що також відображено у колдоговорі, згідно з яким ми повернулися до практики, коли кожного місяця 100 працівників заводу отримують безкоштовно оздоровче харчування за рахунок підприємства. Ми в цьому році взяли на особисте утримання увесь медико-санітарний апарат на заводі, щоб люди мали змогу отримувати необхідну медичну допомогу безпосередньо на території, а не марнували час поза його межами. На зарплату медичним працівникам кошти виділяє адміністрація підприємства. Тобто у нас з керівництвом склалися конструктивні відносини – від чого працівники тільки виграють.

З власного досвіду хочу зазначити, що оскільки колдоговір – є підзаконним актом і його умови не можуть звужувати права та гарантії для працівників, - у окремих випадках, спираючись на пункти колдоговору, у нас з’являється додаткова можливість вирішувати питання пенсійного забезпечення, оподаткування, розширювати соціальні пільги трудящим, що у підсумку забезпечує хороше ставлення з боку працівників до виконання своїх обов’язків та викликає у них додаткове бажання працювати, як то кажуть «з вогником».

Наприкінці роботи пленуму Анатолію Таранчуку, голові Профспілки працівників машинобудування та металообробки України, за рішенням Президії ФПУ було вручено відзнаку «Заслуженого працівника профспілок України», яка є вищою нагородою ФПУ.

На цьому пленум завершив свою роботу.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

2013 106 030

 

2013 106 002

 

 

2013 106 034