2013 115 025 

 

31 травня у редакції газети «Профспілкові вісті» відбувся круглий стіл на тему: «Яким має бути розмір мінімальної заробітної плати в Україні у 2014 році». У заході взяли участь заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк, завідувач відділу оплати праці департаменту виробничої політики та колективно-договірного регулювання апарату ФПУ Олена Морозова, начальник відділу Департаменту з питань зарплати та умов праці Міністерства соціальної політики Неля Синько, доцент кафедри економіки підприємства та економічної теорії АПСВ, к.е.н. Інна Шевченко, завідувач кафедри економіки підприємства та економічної теорії АПСВ, д.е.н., проф. Марія Коденська та журналісти.

У межах запропонованої теми учасники обговорили низку питань, що стосувались принципово нових підходів до визначення розміру мінімальної заробітної плати, які були представлені профспілковою стороною в ході тристоронніх переговорів; відповідності розміру мінімальної заробітної плати вимогам Конвенції МОП № 131 «Про встановлення мінімальної заробітної плати з особливим врахуванням країн, що розвиваються»; необхідних подальших дій для того, щоб мінімальна заробітна плата забезпечувала нормальне відтворення робочої сили.

Сергій Кондрюк, зокрема, зазначив, що мінімальна заробітна плата має розглядатись не тільки як основний державний соціальний стандарт, а як фактор економічної безпеки країни, оскільки невиправдано низький розмір заробітної плати, включаючи мінімальну, призводить до зниження продуктивності праці та споживчого попиту, падіння тривалості життя, деградації інституту сім’ї, підвищення рівня захворюваності населення, погіршення криміногенної ситуації, а також змушує громадян «сісти на голку» державних соціальних допомог та субсидій. А підвищення мінімальної зарплати призведе до зростання платоспроможності українців, а відтак – до зростання темпів виробництва і до загального оздоровлення економіки.

Запрошені до розмови науковці підтримали позицію профспілок щодо необхідності підвищення мінімальної заробітної плати, зауваживши, що внаслідок неефективної політики у сфері оплати праці ліквідовано цілі галузі економіки. Водночас, наводились приклади з міжнародної практики, які засвідчують, що в країнах ЄС частка витрат на оплату праці в структурі ВВП, та в операційних витратах з реалізованої продукції, є суттєво вищою, ніж в Україні.

У своєму виступі Неля Синько наголосила, що Мінсоцполітики докладає необхідних зусиль для того, щоб темпи зростання мінімальної заробітної плати значно випереджали темпи інфляції.

Підбиваючи підсумки зустрічі, Сергій Кондрюк зауважив, що в рамках співробітництва з профспілками Міністерство соціальної політики займає конструктивну позицію, що виражається, зокрема, у спільному опрацюванні нових підходів до визначення розміру прожиткового мінімуму, а також у здійсненні моніторингу стану погашення заборгованості з виплати заробітної плати та обміну відповідною інформацією з профспілками. Він також висловив надію на те, що співпраця з міністерствами та науковцями триватиме і надалі і що спільні зусилля матимуть позитивні наслідки для суспільства.

Подробиці зустрічі можна прочитати у наступному номері газети «Профспілкові вісті».

 

 

Департамент виробничої політики та

   колективно-договірного регулювання,

ІАЦ  

 2013 115 016

 

2013 115 009

 

2013 115 020

 

2013 115 023

 

2013 115 002