zasidannja1

13 червня 2013 року, укладено нову Галузеву угоду між Міністерством інфраструктури України, Федерацією роботодавців транспорту України і Спільним представницьким органом профспілок у сфері морського транспорту до 2015 року.

Один з найважливіших галузевих документів вперше було підписано трьома сторонами, що створює умови для максимально повного врахування всіх інтересів та забезпечує соціальну стабільність у стратегічно важливій для країни галузі.

За словами Віце-прем’єр-міністра України Олександра Вілкула, нова Галузева угода забезпечує високий рівень соціальних стандартів та ефективний захист інтересів трудових колективів.

«Працівники портової галузі отримали надійні гарантії забезпечення належних умов праці, підвищення рівня зайнятості та заробітної плати, стабільності у колективах, а також збереження і розвитку об’єктів соціальної сфери та вільного доступу до цих об’єктів як самих працівників, так і членів їх сімей», - зазначив Віце-прем’єр-міністр.

Галузева угода стосується майже 130 000 працівників морського транспорту, з яких приблизно 36 000 працівників працюють на 38 підприємствах, що безпосередньо підпорядковані Мінінфраструктури. І за словами Міністра інфраструктури України Володимира Козака, підписаний сьогодні документ сприятиме розвитку виробництва, забезпеченню продуктивної зайнятості, покрашенню соціально-економічних умов та сталого зростання заробітної плати працівників.

«За статистичними даними, середня заробітна плата на підприємствах галузі у 2013 році становить 5 110 грн., що більше на 7,4 % порівняно з 2012 роком та на 58% більше середньої заробітної плати по Україні поточного року (3 233 грн.). А відповідно до укладеної Угоди роботодавці зобов’язані збільшувати витрати на оплату праці залежно від збільшення обсягів виробництва та доходів, а також щороку має зростати кількість працівників, які отримують зарплати понад розмір трьох прожиткових мінімумів», - підкреслив Володимир Козак.

Угодою визначено тарифні ставки та схеми посадових окладів керівників, професіоналів, фахівців, технічних службовців і робітників підприємств, умови запровадження та розміри доплат і надбавок тощо. Також передбачено й додаткові гарантії та компенсації, соціально-побутові пільги, які можуть містити окремі колективні договори підприємств.

Лідер профспілки робітників морського транспорту Михайло Кірєєв відзначив, що складні понад річні переговори завершились результативно. Нова угода не погіршує досягнутих соцгарантій і передбачає механізми розв’язання новітніх викликів перед галуззю. Оплата праці робітників сфери морського транспорту здійснюватиметься першочергово - всі інші платежі підприємства здійснюватимуть лише після виконання своїх зобов’язань перед колективом.

Галузева угода спрямована також й на покращення умов праці та підвищення рівня зайнятості.

Без погодження з трудовими колективами не буде допущено зміни форм власності, відчуження, перепрофілювання, ліквідації та передачі об’єктів соціально-культурного, медичного та спортивного призначення, що знаходяться на балансі підприємств.

Вітаючи профактив з укладенням нової галузевої угоди заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк визнав, що учасникам переговорів з укладення Генеральної угоди є з кого брати приклад стратегічного мислення та знаходження взаємоприйнятних компромісів, а також побажав підписане втілити в життя.

Департамент виробничої політики та колдоговірного регулювання