2013 127 008

 

Непоодинокі випадки невиплати зарплати на вітчизняних підприємствах, на жаль, останнім часом перетворились у ганебне явище, проти якого активно виступає Федерація профспілок, її членські організації. Водночас, активно працюють підприємства, на яких не лише своєчасно виплачується заробітна плата, а й керівництвом віднаходяться можливості щорічного її підвищення, виконуються умови колективних договорів і галузевих угод. Одне з таких підприємств – «Український державний центр радіочастот».

25 червня на цьому підприємстві відбулося урочисте підписання галузевої Угоди на 2013 -2015 роки між Профспілкою працівників зв’язку України та її соціальним партнером - Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації. Свої підписи під документом поставили Микола Стародуб – голова Профспілки зв’язківців та Петро Яцук – голова НКРЗІ. В урочистостях взяв участь заступник Голови ФПУ С.М.Кондрюк.

 

2013 127 002

 

Угода стала результатом тривалих колективних переговорів між соціальними партнерами у складі робочої комісії. Вона врегульовує виробничі, трудові і соціально-економічні відносини працівників галузі. За основу тексту галузевої угоди було взято положення Генеральної угоди, що підвищує соціальний захист працівників, забезпечує реалізацію їх законних прав та гарантій.

 

2013 127 019

 

- Вважаю, що підписання нової галузевої угоди буде великим позитивом у взаємодії між трудовим колективом, адміністрацією підприємства і, у цілому для регуляторної сфери галузі зв’язку, - наголосив у своєму виступі Петро Яцук. Голова НКРЗІ подякував усім, хто брав участь у підготовці угоди на новий термін та сумлінно виконував домовленості за попередньою угодою. Він висловив упевненість у тому, що зобов’язання за новою угодою також будуть виконані.

 

2013 127 030

 

- Нова галузева угода більше соціально спрямована, ніж попередня, - зазначив Микола Стародуб. Він висловив вдячність керівництву НКРЗІ за конструктивну партнерську роботу з метою посилення соціального захисту працівників галузі. Оцінюючи роботу колективу «Укрчастотнагляд», голова галузевої Профспілки назвав це підприємство одним з найкращих підприємств, адміністрація якого працює в інтересах людини праці. Тут є багато соціальних напрацювань, яких немає у інших підприємств, - всі вони прописані у колективному договорі і постійно виконуються, - підкреслив М.Стародуб. Яскравим прикладом турботи про здоров’я та безпеку своїх працівників стало проектування та будівництво за кошти підприємства перехідного мосту через автомагістраль Київ-Житомир, навпроти входу на його територію. У людей з’явилася можливість безпечно перейти дорогу з посиленим транспортним рухом і люди за це вдячні керівництву підприємства.

 

2013 127 031

 

У своєму виступі начальник ДП «Укрчастотнагляд» Павло Слободянюк також відмітив конструктивну роботу над угодою і подякував керівництву Профспілки і галузі за увагу до підприємства, яке він очолює.

- Дійсно, нам вдалося створити не погані умови для працівників, - сказав він, - за останні 12 років у нас на підприємстві не було жодного випадку затримки заробітної плати, жодного випадку, щоб несвоєчасно отримали відпускні тощо. Не було жодного року, щоб у нас не проводилося підвищення зарплати на 10-12-17, інколи - до 20%. Навіть останнім часом виникла своєрідна проблема через те, що багато наших працівників прагнуть, щоб їх родичі та діти працювали саме на нашому підприємстві, - зазначив П.Слободянюк.

На його думку, нова угода закріплює ті досягнення, що вже існують, й дає можливість встановити нову планку досягнень, до яких потрібно прагнути.

Одним із своїх завдань керівник «Укрчастотнагляду» бачить у будівництві спортивно-оздоровчого комплексу для працівників підприємства. Під час робочої наради її учасники досягли домовленостей щодо сприяння у вирішенні цього питання.

 

2013 127 014

 

Підсумовуючи сказане, Сергій Кондрюк назвав підприємство «Укрчастотнагляд» «оазисом» соціальної стабільності, за прикладом якого може бути досягнуто такої стабільності загалом у суспільстві.

- Приклад вашої спільної роботи над галузевою угодою дає надію на успіх у всій колективно-договірної роботі, - наголосив він. Переговори з укладання Генеральної угоди на новий термін на певному етапі зайшли у «глухий кут», що свідчить про те, що сторони не мали того позитиву, яким володієте ви, – уміння знаходити компромісне рішення, не зважаючи на різні інтереси, але заради глобальної мети – щоб підприємство було конкурентоспроможним, щоб у працівника були гідні умови праці і зарплата. Ми вам вдячні за позитивний приклад того як соціальний діалог може стати результативним, - сказав він.

 

2013 127 024

 

ДОВІДКА:

Позитиви, які за домовленістю соціальних партнерів було включено до нової Галузевої угоди зв’язківців:

-         спільно обговорювати і приймати узгоджені рішення щодо питань соціально-економічного розвитку галузі та підприємств, їх фінансово-економічних планів, тарифної політики тощо;

-         включати до складу комісії з продажу акцій Товариства представників Профспілки зв'язку;

-         залучати представників Профспілки зв'язку до розробки та проведення перевірок виконання умов договорів купівлі-продажу державного майна у частині надання соціальних гарантій для працівників;

-         залучати представників Профспілки до розгляду проектів фінансових планів та у прийнятті рішень про розподіл прибутку підприємств.

Також вдалося зберегти норму діючої Галузевої угоди щодо мінімального розміру тарифної ставки робітника 1 розряду - на рівні не менш ніж 120 відсотків прожиткового мінімуму для працездатної особи.

Залишився і такий важливий пункт розділу „Соціальні гарантії, гарантії діяльності профспілки" як зобов'язання передбачати у колективних договорах підприємств пільг та гарантій щодо соціального захисту працівників, які вийшли на пенсію і не працюють, інвалідам праці та сім'ям працівників, загиблих на виробництві.

Спрямовано увагу Сторін на розширення кількості працівників та членів їх сімей, які оздоровлюються в санаторно-оздоровчих закладах, розвитку фізкультурно-спортивного руху, їх залученню працівників до занять народною творчістю тощо.

 

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ